Blog, Strana 3

Jak zazimovat bazén

Zazimování bazénového příslušenství je oproti zazimování bazénu nepatrně jednodušší, neboť se zpravidla nejedná o tak rozsáhlý zásah. Nejprve je nutné veškeré drobné bazénové příslušenství, jako jsou síťkyplovákykartáčeteleskopické tyče a další očistit a bezpečně uložit, aby bylo vše chráněno před nepříznivými povětrnostními vlivy zimního období. Jak zazimovat bazén dál? Následně je nutné před přicházející zimou zabezpečit i součásti bazénové technologie, které již vyžadují větší péči:

 

Protiproudy – protiproudy u venkovních bazénů jsou nejčastěji mobilní. Po skončení koupací sezony je nutné uklidit zařízení do suché větrané místnosti. Před tím je nutné omýt povrch a především důkladně vylít veškerou vodu, která je obsažena v čerpadle.

 

Kartušová filtrace – filtr odpojte od bazénu, důkladně omyjte vnitřek kartušové filtrace a nechte jej vyschnout. Speciální péči věnujte kartuši samotné. Důkladně ji omyjte za použití Čističe filtrů, který je tím nejlepším, co Vám zajistí dlouhodobou funkčnost Vaší kartušové filtrace. Po omytí a vyschnutí filtraci sestavte a uložte do větrané místnosti (místnost nemusí být vytápěná, ale teploty by neměly klesnout pod bod mrazu).

 

Písková filtrace – toto srdce čištění a údržby bazénu je nutné alespoň jednou za rok důkladně vyčistit a připravit tak na příští sezónu. Před jakoukoliv další manipulací je nutné filtrační náplň vyprat, abychom se zbavili všech nečistot, zachycených filtrem v průběhu posledního provozu bazénu. Následně bazénovou filtraci odpojte od bazénu a vypusťte veškerou vodu, nacházející se uvnitř. Poté vyjměte filtrační náplň a ponechte jí rozprostřenou na rovné ploše, aby proschla (jestliže mokrý filtrační písek ponecháte ve filtrační jednotce, vystavujte se riziku kontaminace filtračního materiálu nekontrolovatelným pomnožením nežádoucích mikroorganismů, pro které je vodní prostředí a teploty nad bodem mrazu dostatečnou podmínkou k životu). Proschlý filtrační písek uložte do uzavřené nádoby a v příští sezóně opět použijte. Pamatujte, že životnost filtrační náplně je dva až tři roky, poté je nutná výměna celého filtračního materiálu. Pokud je filtrační písek z Vaší filtrační jednotky na konci doby použitelnosti v bazénové technologii, nevyhazujte jej, ale po promytí a proschnutí jej uschovejte a použijte např. jako posypový materiál v zimním období nebo na jaře po smíchání se zeminou jako prolehčení půdy.

 

Bazénovou filtraci a její rozvody rozeberte, omyjte, dobře propláchněte vodou a nechte uschnout. Poté bazénovou filtrační jednotku znovu sestavte, aby se její vnitřek nekontaminoval prachem a dalšími nečistotami z prostředí.

Spojovací hadice – bazénové hadice propláchněte a nechte vyschnout. Následně je uložte tak, aby nedošlo k jejich poškození a přelámání.

Multifunkční tablety do bazénu 5v1 – moderní způsob úpravy bazénové vody

Výrobci bazénové chemie vycházejí vstříc provozovatelům domácích venkovních a krytých bazénů a finální podobu svých výrobků přizpůsobují tak, aby celý proces údržby bazénové vody v průběhu koupací sezóny byl z hlediska uživatele co nejjednodušší. Logickým vyústěním tohoto trendu je nová forma přípravků bazénové chemie – bazénové tablety. Na trhu najdete široké spektrum bazénových tablet, od jednosložkových po multifunkční, ať už se jedná o bazénové tablety na bázi aktivního chloru, kyslíku či bromu. Z široké nabídky bazénových tablet si mohou pohodlně vybrat provozovatelé malých, středních i větších domácích bazénů, protože výrobci bazénové chemie vycházejí uživatelům vstříc i různými typy velikostí jednotlivých tablet – obvykle si lze vybrat mezi 20 g a 200 g variantami jednotlivých typů tabletových přípravků, i když špičkoví výrobci a prodejci mívají v nabídce i tablety o hmotnosti 500 g pro zjednodušenou aplikaci tabletového přípravku do velkých domácích bazénů.

Pomyslným šampionem na českém trhu tabletových přípravků bazénové chemie jsou nepochybně tzv. Multifunkční tablety do bazénu 5v1. Jedná se o revoluční tabletový přípravek na bázi aktivního chloru, který díky svému unikátnímu složení a vysokému obsahu účinných látek zvládne péči o bazénovou vodu v průběhu celé koupací sezóny. Multifunkční tablety do bazénu 5v1 při pravidelném dávkování dle doporučení výrobce a zohlednění velikost (tj. objemu bazénové vody) Vašeho bazénu, zajistí v bazénové vodě optimální koncentraci aktivního chloru (doporučené rozmezí koncentrace je 0,3 až 0,6 mg/l, s maximem 1 mg/l), který efektivně oxiduje veškeré organické látky. Stejně spolehlivě Multifunkční tablety do bazénu 5v1 upravují hodnotu pH bazénové vody tak, aby se nacházela v intervalu 6,8 až 7,2, což je rozpětí, ve kterém veškeré přípravky bazénové chemie působí na bazénovou vodu nejúčinněji, a zároveň se jedná o hodnoty pH, při kterých bazénová voda působí šetrně na lidskou pokožku. Další speciální účinná složka Multifunkčních tablet do bazénu 5v1 spolehlivě stabilizuje v bazénové vodě přítomné ionty vápníku a hořčíku v rozpustné formě, takže nedochází ke vzniku nežádoucích inkrustů na stěnách bazénu a bazénovém příslušenství. V neposlední řadě Multifunkční tablety do bazénu 5v1 účinně působí na nežádoucí nečistoty v bazénové vodě, včetně obtížně odstranitelných nečistot v koloidní formě, tím, že mění jejich povrchový elektrický náboj a umožňují tak slučování nečistot do větších celků – vloček, které jsou následně z vody dobře odstranitelné na filtru bazénové filtrace. Díky tomu bude voda ve Vašem bazénu opět průzračná a jiskřivá. Další speciální účinnou složkou, kterou Multifunkční tablety do bazénu 5v1 obsahují, je flokulační činidlo, které zabraňuje řasám, přítomným ve vodním sloupci bazénové vody, přisednout na stěny bazénu a bazénového příslušenství.

Multifunkční tablety do bazénu 5v1 jsou nabízeny ve třech velikostních variantách. Varianta Mini zahrnuje tabletu o hmotnosti 20 g a je určena pro menší domácí bazény do objemu cca 15 m3. Varianta Maxi označuje tabletu o hmotnosti 200 g, vhodnou pro střední a vetší bazény. Pod označením Grande se skrývá tableta o hmotnosti 500 g, největší bazénovou tableta na trhu, vhodná pro ošetření bazénové vody ve velkých bazénech o objemu nad 30 m3.

Závěrem jen pár slov o tom, jak poznat kvalitní tabletový přípravek bazénové chemie. Na internetových portálech, sloužících ke porovnávání cen zboží, se občas objeví recenze od zákazníka, který po otevření balení tablet do bazénu zjistil, že polovina tablet je roztříštěná, drobí se a bazénové tablety nevábně páchnou. Je jasné, že se zákazník takové značce bazénové chemie již příště vyhne. Kvalitní tableta do bazénu na bázi aktivního chloru je kompaktní a bezprašná, díky tomu, že byla lisována za velkých tlaků. Tableta má ostré hrany, nedrobí se ani netříští. Mírný zápach organicky vázaného chloru je na místě, ale jakékoliv cizorodé pachy jsou nežádoucí. Balení tablet by nemělo obsahovat žádné úlomky. Během dopravy by za běžných podmínek nemělo dojít k poškození bazénových tablet uvnitř balení – pokud Vám někdo tvrdí opak, nejedná s Vámi seriózně.

 

Životopis Seňora Chlorita

Ahoj,

jsem delfín Chlorito a rád Vám pomohu s Vaším bazénem. Možná se ptáte, co já, delfin Chlorito, mohu vědět o sladké vodě. Je pravda, že sladkou vodu nemám zrovna v oblibě pro své životní potřeby, avšak o její úpravě vím mnohé. Svoji kariéru jsem začal v San Antoniu v místním vodním světě, kam jsem se dostal jako malý delfínek. Byl jsem odchycen v Mexickém zálivu u Timbalier Bay, kde jsem do té doby žil se svou rodinou. Žít ve vodním světě v San Antoniu mě netěšilo, byl jsem smutný a nechtěl jsem cvičit a trénovat spolu s ostatními. Mého smutnění si brzy povšimli ošetřovatelé a věnovali se mi individuálně. Záhy ovšem zjistili, že opravdu nejsem ten pravý pro předvádění dechberoucích akrobatických skoků před aplaudujícím publikem. Zato mne ale velmi bavilo pomáhat jim s čištěním našich nádrží a odstraňováním nežádoucích nečistot. Tato práce mi přinášela velké zadostiučinění hlavně v tom, že výsledek byl okamžitě vidět a byl dlouhodobý, na rozdíl od vystupování mých kolegů delfínů před publikem, kteří byli za své výkony odměňováni hlavně potleskem diváků. A rybami, samozřejmě. Mám moc rád ryby. A právě údržba žádoucí kvality vody v našich velkých nádržích byla cesta, jak se k rybám spolehlivě dostat. Cvičení a akrobacie opravdu nebylo nic pro mne – dalo by se říct, že jsem prostě intelektuální typ (i když blíže pravdě je asi označení nesportovní dřevo). Díky neschopnosti vykonávat jakýkoliv sport jsem se po několika letech čištění a údržby našich bazénů dostal do studijního programu Water Technologies Training Institute  v Novém Mexiku, primárně zaměřeném na čištění a úpravu různých druhů vod. Konečně jsem se ocitl ve svém pravém živlu. S akrobacií a cvičením byl definitivně konec (hurá). Dychtivě jsem se zúčastňoval všech přednášek a kurzů. Bylo to prostě úžasné. A ty ryby... Skvělá chuť. Po úspěšném absolvování celého studijního programu jsem se – vybaven diplomem (mám ho pod levou ploutví) a sombrerem na památku od svých spolužáků – vrátil do vodního parku v San Antoniu mezi své přátele. Převzal jsem komplexní péči o všechny nádrže a mohl jsem konečně uplatnit své vědomosti.

Postupně se začala psát nová kapitola mého života. Coby odborník přes úpravu vody jsem byl zván k řešení mnoha problémů v tomto oboru a získával jsem další praktické zkušenosti. Těžištěm mé práce se stala úprava a udržování optimální kvality vody v bazénech. Delfíni jsou ale skupinová zvířata a mě začalo být při osamoceném způsobu života smutno. Mezi lidmi jsem si našel výborné přátele a spolu s nimi jsme založili novou značku přípravků bazénové chemie. Stal jsem se maskotem této značky, i když to nebylo jednoduché – chtěli mi vzít sombrero, prý se do střední Evropy nehodí. Pro mne je ale vzpomínkou na mé spolužáky ze studií a v žádném případě se od něj nenechám odloučit. Naše značka bazénové chemie vychází z poznatků a mnohaletých zkušeností, získaných při úpravách různých druhů vod a návrzích jednotlivých technologií pro úpravu vody.

Postupem času mohu za sebe, delfína Chlorita, říci, že portfolio přípravků bazénové chemie značky PWS je jedno z nejširších v rámci celé Evropy a naše výrobky, vyráběné s odbornou erudicí a láskou, se řadí k uznávaným značkám bazénové chemie v České republice.

 

Veškeré přípravky, které používám pro údržbu bazénové vody najdete zde.

Přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru

Používání chloru jako účinné látky pro hygienické zabezpečení bazénové vody vychází z dlouholeté tradice vodárenské úpravy vody povrchové či podzemní na vodu pitnou. Používání chloru a jeho sloučenin k hygienickému zabezpečení vody patří mezi tradiční a osvědčené postupy. Výhodou aplikace chloru či jeho sloučenin během vodárenských procesů je jejich nízká cena, dostupnost a jednoduchost dávkovacích zařízení. Nelze opomenout ani relativně dobrou stálost chloru a jeho sloučenin ve vodných roztocích. Nejčastěji se při vodárenské úpravě vody používá kapalný chlor nebo chlor ve formě koncentrovaného chlornanového roztoku. Do bazénu se používá často ve formě granulátu v přípravcích typu chlor šok.

 

V souvislosti s formou výskytu chloru ve vodě je nutné zdůraznit, že rozpuštěný chlor jako takový se vlastně ve vodě za běžných podmínek nevyskytuje. V oblasti hodnoty pH 6 až 8 (hodnoty pH odpovídající většině pitných vod) se chlor ve vodě nachází ve formě kyseliny chlorné a chlornanového aniontu s tím, že chlornanový aniont lze očekávat při hodnotě pH nad 7,4. Z výše uvedeného vyplývá, že v rozmezí hodnot pH, které jsou doporučeny jako optimální pro udržení žádoucí kvality bazénové vody (hodnota pH 6,8 až 7,5), je převažující formou výskytu chloru kyselina chlorná. To je z hlediska hygienického zabezpečení vody vítáno, protože právě kyselina chlorná má ze všech forem výskytu aktivního chloru nejvyšší baktericidní účinky.

CHLORNAN SODNÝ

Koncentrovaný roztok chlornanu sodného (koncentrace 14 až 16 %) našel své uplatnění i při úpravě vody bazénové (často se objevuje pod oznašením Tekutý chlor do bazénu). Je stabilní součástí portfolia přípravků bazénové chemie na bázi aktivního chloru a mezi provozovateli domácích bazénů má své věrné zákazníky díky příznivé ceně a spolehlivému působení. Jedná se o osvědčený přípravek pro hygienické zabezpečení vody, který při pravidelném dávkování a udržení doporučené koncentrace aktivního chloru v bazénové vodě (0,3 až 0,6 mg/l s maximem 1 mg/l) ve většině případů udrží bazénovou vodu v optimální kvalitě pro koupání a odpočinek. Výhodou roztoku chlornanu sodného je snadné dávkování – přípravek lze po naředění dle pokynů výrobce aplikovat přímo do bazénové vody nebo je možné použít automatické dávkovače, které jsou po napojení na zásobník s chlornanem sodným (o objemu 25 nebo 50l) schopné zabezpečovat kontinuální dávkování přípravku do bazénové vody.

TABLETY DO BAZÉNU

V průběhu několika posledních let si provozovatelé domácích bazénů oblíbili přípravky bazénové chemie ve formě tablet, buď jednosložkových (např. Chlorové tablety) nebo multifunkčních (např. Trio tablety, Duo tablety, Multifunkční tablety 5v1, Komplex 5v1 a jiné). A není divu. Dávkování tabletových přípravků je velmi snadné, není třeba nic ředit ani rozpouštět. Tableta bazénového přípravku se umístí do plováku, skimmeru či dávkovače tablet a to je v podstatě vše – rozpouštěním tablety se uvolňují účinné látky z tablety do vody a díky proudění vody (zapnutá filtrace) se distribuují do celého objemu bazénu. Tabletové přípravky obsahují účinné složky v koncentrované podobě a v žádném případě není vhodné je vkládat přímo do bazénu na jeho dno, protože by mohlo dojít k poškození materiálu, ze kterého je bazén vyroben. Tabletové přípravky chlorové chemie vždy obsahují chlorovou složku, kterou nejčastěji tvoří některá z chlorovaných organických sloučenin. Multifunkční tablety navíc obsahují další sloučeniny, schopné ovlivnit důležité parametry bazénové vody a procesy, v bazénové vodě probíhající. Nejčastěji se jedná o úpravu a udržení hodnoty pH bazénové vody v optimálním rozmezí (doporučovaný interval hodnoty pH bazénové vody je 6,8 až 7,5), stabilizaci sloučenin vápníku a hořčíku v rozpustné formě a eliminaci vzniku nežádoucích inkrustů na stěnách bazénu či bazénovém příslušenství, usnadnění odstraňování nečistot z bazénové vody díky změně jejich povrchového náboje a následnému sloučení do větších celků, dobře odstranitelných bazénovou filtrací, projasnění vody či odstranění nežádoucích zelených či hnědých řas z bazénové vody. Díky schopnosti komplexní údržby bazénové vody si bazénové tablety i přes svou poněkud vyšší cenu oproti kapalným či granulovaným přípravků našly své pevné místo na trhu bazénové chemie a jsou mezi provozovateli domácích bazénů díky své jednoduché aplikaci velmi žádány.

CHLOR DO BAZÉNU

Mezi přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru mají své nezastupitelné místo koncentrované kapalné či granulované produkty, jejichž účinné složky dokážou rychle a spolehlivě navýšit koncentraci aktivního chloru v bazénové vodě. Použití takových přípravků (na trhu označovaných obvykle Chlor šok nebo Chlor shock) má své nezastupitelné místo při startu nové koupací sezóny, kdy je třeba rychle nachlorovat čerstvě napuštěný bazén, nebo v situaci, kdy v průběhu koupací sezóny dojde k náhlému zhoršení kvality vody a je třeba rychle zvýšit koncentraci aktivního chloru na optimální hodnoty.

Anorganické i organické sloučeniny chloru mají své stálé místo mezi účinnými přípravky bazénové chemie pro úpravu bazénové vody. Díky neustálému vývoji nových produktů je aplikace moderních chlorových přípravků velmi snadná a jejich účinné složky spolehlivě ochrání Vaši bazénovou vodu a udrží její žádoucí kvalitu.

Nevítaní hosté v domácím bazénu – zelené vodní řasy

Léto je v plném proudu, nicméně mne napadají slova pana spisovatele Vančury, vložená do úst jedné z postav Rozmarného léta – Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Kde jsou vlídné letní dny, zalité sluncem, s mírným vánkem a vysokou bezmračnou oblohou, obvyklé v našich krajích? Letošní počasí je rozmarné jak krásná žena – sluneční paprsky obratem střídají přívalové deště, při kterých nejsou výjimkou ani ledové kroupy, a pokud zrovna neprší, díky vysoké vlhkosti vzduchu pobyt venku připomíná exkurzi do prádelny za plného provozu.

Rozkolísanost letošního počasí a jeho hrozivé extrémy mají nepříznivý vliv i na údržbu vody v domácích zahradních bazénech a kladou větší nároky na udržení její žádoucí kvality. Více než kdy jindy je třeba o kvalitu bazénové vody vhodným způsobem pečovat a průběžně monitorovat její nejdůležitější parametry, abychom dokázali včas podchytit počínající zhoršení kvality bazénové vody a nebyli nemile překvapeni pohledem na svůj bazén, který se z průzračné modré skokově změnil na hnědozelenou nevábnou břečku.

ŘASY V BAZÉNU

Vodní hrátky v domácím bazénu v letním období nám může zkomplikovat výskyt nežádoucích řas v bazénové vodě. Řasy (tedy jednobuněčné nižší rostliny) jsou v našich krajích standardní a běžnou součástí fytoplanktonu přírodních stojatých nebo pomalu tekoucích vod, nicméně v umělých bazénech jsou přirozeně nežádoucí, protože jednak zhoršují senzorické vlastnosti vody, ale hlavně produkty metabolismu některých druhů řas (např. sinic), které jsou uvolňovány do okolního vodního prostředí, patří mezi biologicky aktivní látky a zásadně ovlivňují fyzikální a chemické vlastnosti vody. Cyanotoxiny mohou plavcům způsobovat těžké kontaktní alergie, včetně následného poškození jater a nervového systému. Výše uvedené platí hlavně pro přírodní vody s masivním výskytem sinic, nicméně ani v domácím bazénu není vhodné případný výskyt nežádoucích řas podceňovat.

Bazénová voda, která obsahuje nedostatečné dávky oxidačních činidel (aktivního chloru nebo kyslíku) je pro řasy vhodným životním prostředím. Spory řas bývají do bazénu přeneseny větrem a nacházejí zde vhodné podmínky k růstu a rozmnožování – příznivou teplotu a dostatek slunečního záření. Řasy se v bazénové vodě vyskytují buď volně ve vodním sloupci, tedy v celém objemu bazénové vody, nebo tvoří přisedlé kolonie na stěnách, dně a bazénovém příslušenství – všude tam, kde je dostatek světla a tepla. Rychlost růstu populace některých řas je srovnatelná s rychlostí rozmnožování bakterií, takže může dojít k opravdu nepříjemnému překvapení v podobě skokového zhoršení kvality bazénové vody.

KONTROLA PH BAZÉNOVÉ VODY

Je velmi důležité kontrolovat hodnotu pH bazénové vody a aktuální koncentraci aktivního chloru (v případě, že k úpravě bazénové vody používáte přípravky chlorové chemie) nebo kyslíku (pokud aplikujete do bazénu přípravky na bázi aktivního kyslíku). Bez pravidelného monitoringu hodnoty pH se neobejdeme ani u bazénů, vybavených salinizačními jednotkami, protože při samotném procesu elektrolytického rozkladu roztoku chloridu sodného se hodnota pH samovolně zvyšuje, takže je třeba během koupací sezóny dávkovat do bazénové vody přípravky pro snížení pH tak, aby se hodnota pH nacházela v doporučovaném rozmezí 6,8 až 7,4.

Vlastní kontrolu těchto dvou stěžejních parametrů bazénové vody je vhodné provádět 1x týdně, pokud možno večer, po skončení koupání. Výhodou tohoto postupu je skutečnost, že bazénová voda je po vodních hrátkách homogenně promíchána, takže odebrané vzorky budou mít dobrou vypovídající hodnotu o vlastnostech vody v celém objemu bazénu, a také fakt, že v případě potřeby můžete ihned nadávkovat vhodné přípravky bazénové chemie, aniž by to omezovalo využití bazénu další den.

LIKVIDACE ŘAS

Na trhu přípravků bazénové chemie najdete speciální produkty – obvykle pod názvem algicidy, cíleně určené na likvidaci řas v bazénu. V případě, že speciální algicidní přípravek po ruce nemáte, můžete operativně využít přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru a bazénovou vodu šokově nachlorovat tak, aby výsledná koncentrace aktivního chloru v bazénové vodě byla alespoň 4 mg/l. Přípravek nadávkujte dle pokynů výrobce do bazénové vody při zapnuté bazénové filtraci tak, aby došlo k rozmíchání v celém objemu bazénu. Poté vypněte bazénovou filtraci a nechte přípravek působit. Populace zelených řas není schopna odolávat vysokým koncentracím aktivního chloru, což dobře poznáte podle toho, že buňky řas mění barvu z původní zelené na různé odstíny hnědé. Následně řasy z bazénové vody dobře odstraníte po aplikaci vločkovače pomocí bazénového vysavače. Podrobnější popis řešení problémů najdete v článku "Péče o bazénovou vodu"

ZÁVĚR

Obecně platí, že prevence je vždy snadnější a ekonomicky výhodnější než řešení nepříjemných následků. Proto je důležité v extrémních letních dnech o domácí bazén důsledně pečovat a pravidelně ošetřovat bazénovou vodu vhodnými přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru nebo kyslíku a udržovat tak potřebné koncentrace těchto oxidačních činidel v doporučovaných hodnotách. Nedávejte řasám ve Vašem bazénu šanci – bazén je tu pro Vás, nikoliv pro ně.

 

Chlor v domácím bazénu – dobrý pomocník nebo toxický vrah?

Následující text volně navazuje na jeden z předchozích článků o chlornanu sodném (odkaz zde), jeho použití při úpravě pitné i bazénové vody, správné aplikaci a působení chloru ve formě chlornanu ve vodě obecně. Vzhledem k tomu, že okolo chlorových sloučenin v pitné či bazénové vodě existuje nejen mezi uživateli domácích bazénů mnoho nepřesných dohadů a předsudků, často podporovaných agresivní reklamou prodejců, toužících prodat své produkty na bázi jiných aktivních složek, vracíme se k tématu a mimo chlornanu sodného se tentokrát zaměříme i na další přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru.

Na úvod mi dovolte začít otázkou – co je vlastně jed? Krátká prostá otázka vybízí k jednoduché a jasné odpovědi, ale bohužel není snadné odpovědět komplexně. Jiná je právní definice jedu, odlišné vyjádření používají toxikologové. Pro naše účely bude ale dostačující vrátit se o několik století zpět a použít definici kontroverzního filosofa a lékaře 16. století Paracelsa: „Každá látka je jed, záleží na množství“. Jednou z prvních informací, které se na přednáškách z toxikologie dozvíte, je fakt, že dávka chloridu sodného, tedy běžné kuchyňské soli, o hmotnosti cca 250 g, Vás při požití spolehlivě zabije. Každý má doma kuchyňskou sůl – je to jed nebo oblíbené dochucovadlo? Ano, správně – záleží na dávce.

Oklikou přes chlorid sodný se dostáváme zpět k Vašemu domácímu bazénu a bazénové vodě. Zastavme se ještě na okamžik u zmíněné sloučeniny sodíku a chloru, protože u bazénů, vybavených tzv. salinizační jednotkou, hraje právě chlorid sodný klíčovou roli při úpravě bazénové vody. Sůl se v definovaném množství (cca 5 kg na 1 m3 bazénové vody) aplikuje jednorázově (během koupací sezóny již jen průběžně doplňujete množství soli ekvivalentní objemu dopouštěné vody) do bazénové vody, kde se rozpustí a vytvoří solný roztok o koncentraci zhruba 7x nižší než v průměrné mořské vodě. O bazénových salinizačních jednotkách se někdy hovoří jako o způsobu úpravy bazénové vody bez chemie, ale to je poměrně zavádějící a ne úplně odpovídající pravdě. V salinizační jednotce dochází k elektrolýze solného roztoku a vznikající chlor se ve vodě následně rozpouští za vzniku chloridu, chlornanu nebo kyseliny chlorné (existence obou posledně jmenovaných forem závisí na hodnotě pH vody). V zásadě je tedy jedno, zda do bazénové vody dávkujete roztok chlornanu sodného ručně nebo pomocí automatického dávkovače nebo zda se chlornan sodný generuje elektrolýzou roztoku chloridu sodného přímo in situ v bazénu.

Další účinnou látkou v přípravcích bazénové chemie na bázi aktivního chloru, mimo anorganických chlornanů, je obvykle organicky vázaný aktivní chlor v podobě kyseliny trichlorizokyanurové nebo jejích solí. Tyto sloučeniny běžně tvoří chlorační složku bazénových chlorových tablet, ať už jen čistě chlorových nebo multifunkčních, nebo se používají k šokové chloraci bazénové vody v přípravcích typu Chlor šok. Aktivní vázaný chlor má oproti volnému chloru výhodu ve větší stabilitě a tedy delšímu působení v bazénové vodě, ke snižování koncentrace aktivního chloru v průběhu času dochází pomaleji.

Při dávkování přípravků bazénové chemie na bázi aktivního chloru – stejně jako u veškeré ostatní bazénové chemie – je třeba dodržovat při manipulaci a použití návod a pokyny výrobce. I když v oblasti provozování domácích bazénů v ČR neexistuje platná legislativa (na rozdíl od veřejných umělých koupališť), dávkování přípravků chlorové chemie výrobci obvykle uvádějí tak, aby byly v bazénové vodě dodržovány koncentrace, odpovídající Příloze č.8 k vyhlášce 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch.

Důvodem, proč se sloučeniny na bázi aktivního chloru používají k úpravě bazénové nebo pitné vody, jsou oxidační schopnosti chloru - dokáže spolehlivě eliminovat nežádoucí organické látky, přítomné ve vodě. Dalším plusem je relativně nízká cena, dostupnost a jednoduchost dávkování. Aplikace sloučenin aktivního chloru pro zabezpečení vody má ale bohužel také nevýhody, z nichž některé mohou být při praktické aplikaci zásadní. Případná úskalí použití chloru při úpravě vody na vodu pitnou jsou ve vodárenských technologiích samozřejmě respektována a základní zásadou je nepoužívat k výrobě vody pitné takový zdroj, který obsahuje větší koncentrace organických látek a kde je tedy riziko, že by mohlo dojít ke vzniku jejich nežádoucích chlorových derivátů. Obsah organických látek v pitné vodě i ve vodě bazénové veřejných umělých koupališť je samozřejmě legislativně limitován a problematika vzniku nežádoucích chlorových sloučenin je dále podrobně zkoumána.

Jednou z nejznámějších rizikových sloučenin chloru v bazénové vodě, upravované pomocí aktivního chloru, je trichloramin, jeden z anorganických chloraminů (dále existují monochloraminy a dichloraminy). Vznik chloraminů obecně je podmíněn vyšší koncentrací amoniakálního dusíku v bazénové vodě. V bazénových vodách vzniká trichloramin primárně chlorací močoviny, jejímž zdrojem jsou sami plavci – jejich moč a pot. Trichloramin přechází z bazénové vody do ovzduší a je příčinou typického „chlorového“ pachu, dobře známého hlavně z krytých hal umělých koupališť. Výhoda i nevýhoda trichloraminu spočívá ve skutečnosti, že je člověkem poměrně lehce smyslově postižitelný (již od koncentrace 0,02 mg/m3 vzduchu).

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jako limitní koncentraci trichloraminu 0,5 mg/m3 vzduchu. Hlavním důvodem stanovení limitní koncentrace trichloraminu v ovzduší krytých bazénů umělých koupališť je podezření, že může při dlouhodobé expozici (zaměstnanci koupališť, sportovní plavci) způsobovat chronickou bronchitidu nebo poškozením plicního epitelu iniciovat vznik astmatu. Výzkum problematiky výskytu a působení chloraminů ve vodách a ovzduší krytých bazénů umělých koupališť stále probíhá, nicméně jednou z cest minimalizace vzniku trichloraminu v bazénové vodě je zcela nepochybně důsledné dodržování hygieny a používání toalety a sprchy vždy před vstupem do bazénu.

 

ZAJÍMÁ VÁS BEZCHLOROVÁ BAZÉNOVÁ CHEMIE? VYZKOUŠEJTE NAŠE PŘÍPRAVKY:

bezchlorová bazénová chemie bezchlorová chemie do bazénu
Bromové tablety 1kg Bromové tablety 3kg

 

Základní pravidlo pro udržování optimální kvality vody v domácích bazénech je zcela totožné – důsledné dodržování hygieny před vstupem do bazénu (návštěva toalety, sprcha), v případě zastřešených domácích bazénů je velmi důležité důkladné a pravidelné větrání. Vzhledem k tomu, že domácí bazény jsou obvykle plněny buď vodou pitnou, nebo vodou z podzemního zdroje, lze v plnící vodě předpokládat spíše nižší obsah organických látek i amoniakálního dusíku. Nicméně vnos těchto látek do bazénové vody z pokožky (pot, kosmetické a opalovací přípravky) a produktů metabolismu (moč) plavců už zanedbatelný být nemusí, a právě proto je dodržování hygieny při využívání domácího bazénu tak důležité.

 

Chlornan sodný – nejpoužívanější sloučenina aktivního chloru v technologiích úpravy pitných vod a bazénových vod umělých koupališť - má za sebou desítky let úspěšné a účinné aplikace pod přísným legislativním dozorem předpisů, vztahujících se k úpravám zmiňovaných druhů vod. Démonizace přípravků bazénové chemie na bázi aktivního chloru, používaných v souladu s pokyny výrobce pro úpravu bazénové vody, není na místě – jedná se o desetiletími prověřený a v bazénech umělých koupališť běžně používaný způsob zabezpečení kvality bazénové vody. Chemismus aktivního chloru ve vodách je dlouhodobě zkoumán a dobře znám, včetně problematiky vzniku a výskytu nežádoucích chlorových anorganických i organických sloučenin v pitných či bazénových vodách.

 

POTŘEBUJETE RYCHLE ZBAVIT BAZÉN ŘAS? ZKUSTE CHLOR ŠOK.

 

Nekritické přejímání rozmanitých sloučenin z oblasti dezinfekce povrchů a ploch a jejich následná aplikace do bazénové vody domácích bazénů, podporovaná masivní reklamou jako převratný způsob zabezpečení bazénové vody bez „jedovatého“ chloru, nicméně bez relevantních informací o principu jejich působení v bazénové vodě či po vstupu do těl koupajících se alimentární cestou („napití se“ bazénové vody v průběhu vodních radovánek), by mělo být vždy doprovázeno zdravou opatrností – to nejmenší, co můžete pro sebe a svůj bazén udělat, je trvání na sdělení podrobných informací o podstatě působení dané sloučeniny a vhodnosti její aplikace pro údržbu bazénové vody.

Jak si poradit s nežádoucím zákalem, způsobeným koloidními nečistotami v bazénové vodě?

Provozovatelé domácích zahradních bazénů jsou bohužel často v průběhu koupací sezóny postaveni před fakt, že přes veškerou péči a údržbu bazénové vody není výsledek optimální a bazénová voda postrádá jiskru a průzračnost. Stav se nelepší ani po důkladném filtrování bazénové vody přes pískový či kartušový filtr. Je to proto, že bazénová filtrace sice dokáže z bazénové vody odstraňovat nežádoucí nerozpuštěné nečistoty, nicméně pokud velikost nečistot klesne na úroveň koloidů, tak si už s nimi poradit neumí. Koloidní nečistoty jsou velkým problémem při udržování žádoucí kvality bazénové vody. Jak bylo řečeno výše, nejsou za standardních podmínek zachytitelné bazénovou filtrací a není možné je tímto způsobem z bazénové vody odstranit.

 

KOLOIDNÍ NEČISTOTY

Koloidní nečistoty v bazénové vodě jsou příčinou vzniku jemného zákalu, který snižuje průzračnost bazénové vody. Pokud by se jednalo jen o zhoršení senzorických vlastností bazénové vody, nebyl by to snad ani tak zásadní problém, ale tak to bohužel není. Přítomnost koloidních částic v bazénové vodě signalizuje znečištění vody hlavně organickými látkami, vstupujícími do bazénu buď z vnějšího přírodního prostředí domácího zahradního bazénu nebo vnášenými na kůži plavců (rezidua kosmetických přípravků, opalovacích krémů, potu či jiných nečistot). Tyto organické látky představují významný zdroj živin pro nežádoucí mikroorganismy, řasy či nižší živočichy, jejichž existenci v domácích bazénech rozhodně nevítáme. Je velmi důležité koloidní nečistoty z bazénové vody odstraňovat při prvních známkách zhoršení průzračnosti bazénové vody, protože jinak by mohlo dojít ke skokovému zhoršení kvality vody včetně exponenciálního nárůstu počtu nežádoucích mikroorganismů v bazénové vodě. V případě, že jsme neopomněli při údržbě bazénové vody dbát na správnou hodnotu pH bazénové vody (doporučované rozmezí hodnoty pH bazénové vody je 6,8 až 7,2) a optimální koncentraci aplikovaného oxidačního činidla (chloru, bromu či kyslíku), nezbývá, než použít speciální přípravky bazénové chemie z kategorie vločkovačů.

 

VLOČKOVAČ DO BAZÉNU

Vločkovač do bazénu pracuje na fyzikálním principu eliminace povrchového elektrického náboje jednotlivých koloidních nečistot působením tzv. koagulačního činidla. Po aplikaci Vločkovače do bazénové vody koloidní nečistoty přestávají v bazénové vodě existovat jako samostatné jednotky a shlukují se do větších celků – vloček. Nečistoty ve formě vloček se následně buď usazují na bazénovém dně, odkud jsou dobře odstranitelné bazénovým vysavačem, nebo se vznášejí ve vodním sloupci. V takovém případě vločky nečistot spolehlivě odstraní bazénová filtrace. Po stabilizaci vloček v bazénové vodě je nutné nechat zapnutou bazénovou filtraci alespoň tak dlouho, dokud nedojde k přefiltrování celého objemu bazénové vody. Bazénová voda ve Vašem bazénu bude opět průzračná a jiskřivá a zbavená veškerého zákalu.

Po odstranění koloidních nečistot (odstranění zákalu bazénové vody) zkontrolujte pomocí testerů aktuální hodnotu pH bazénové vody a koncentraci aktivního chloru, bromu či kyslíku. Pokud je třeba, aplikujte přípravky bazénové chemie a tyto stěžejní parametry kvality bazénové vody upravte tak, aby se nacházely v doporučovaných rozmezích.

 

Dvě důležitá pravidla k udržení žádoucí kvality bazénové vody

Domácí venkovní bazény jsou skvělým prostředím k relaxaci a zábavě v horkých letních dnech. I když koupání v přírodních biotopech – lomech, rybnících i řekách – má své nepopiratelné kouzlo, ne vždy jsou tyto lokality dobře dostupné a kvalita těchto přírodních vod se může v průběhu horkých letních dní rapidně měnit. Výhodou domácího zahradního bazénu je snadná dostupnost a pohodlné lenošení či aktivní odpočinek bez únavného cestování. Nebylo by ale fér zmínit jen pozitivní stránky vlastnictví domácího bazénu. Za dlouhodobě udržitelnou kvalitou bazénové vody se skrývá ne úplně malé množství práce a energie, vynaložené na údržbu bazénové vody. Zahradní bazény jsou nedílnou součástí okolního přírodního prostoru. Zahrada je obvykle bohatě osídlený biotop s mnoha zástupci rostlinné a živočišné říše. I když samozřejmě nežijí přímo v bazénu, výrazně kvalitu bazénové vody ovlivňují. Působením větru se do bazénové vody dostávají organické látky v podobě částí rostlinných či živočišných organismů, ať už se jedná o spadané listí, drobné větvičky, pyl rostlin a stromů, prach, hmyz nebo jeho části. Výskyt organických látek v bazénové vodě je nežádoucí, protože organické látky zvyšují tzv. trofii bazénové vody a slouží jako zdroj energie pro nežádoucí mikroorganismy či řasy, které díky nim mohou s úspěchem růst a rozmnožovat se. Pokud problém náhlého vzrůstu obsahu organických látek v bazénové vodě nepodchytíme hned v zárodku, může dojít v horkých letních dnech ke skokovému zhoršení kvality bazénové vody.

V přírodních vodách dochází díky existenci společenství rostlin a živočichů v nich žijících k přirozenému koloběhu organických látek a prvků, které se ve vodě za běžných podmínek vyskytují, takže lze říci, že přírodní vody mají (do určité míry) samočistící schopnosti. To ale neplatí pro umělé nádrže, kterými vlastně domácí zahradní bazény jsou. Aby nedocházelo ke zhoršování kvality bazénové vody, je třeba o bazén vhodným způsobem pečovat. K tomu slouží v první řadě kvalitní přípravky bazénové chemie, bez kterých se v koupací sezóně skutečně neobejdeme. Ovšem jejich konečnou spotřebu můžeme do jisté míry snížit, pokud budeme dodržovat dvě jednoduché zásady, ať už při koupání nebo v době, kdy bazén není využíván.

První pravidlo, které bychom měli v koupací sezóně dodržovat co možná nejpřísněji, říká, že pokud se v bazénu právě nekoupeme, měl by být zakrytý. Je celkem běžné, že se zahradní bazény zakrývají krycí plachtou přes noc, ale zakrytí bazénu má svůj smysl i přes den. Můžeme použít klasickou krycí plachtu a ta pak spolehlivě ochrání náš bazén před znečištěním z vnějšího prostředí, nebo můžeme na hladinu bazénu položit solární plachtu. Solární folie či solární plachty mají dvě funkce: díky speciálnímu materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, předávají s vysokou účinností sluneční energii ve formě tepla do bazénové vody a ohřívají tak vodu v našem bazénu a navíc bazén chrání před vnějším znečištěním jako klasické bazénové krycí plachty.

Druhým pravidlem, které bychom se měli snažit dodržovat, je osprchování nebo alespoň opláchnutí se před vstupem do bazénu. Není to vždy snadné: člověk se opaluje, vyhřívá se na sluníčku a dostane chuť se zchladit a protáhnout si trochu tělo v bazénové vodě. Na sprchu v tu chvíli obvykle nikdo ani nepomyslí. Stejně tak dovádějící děti, které v zápalu hry skočí často do bazénu rovnou. Z lidské kůže se do bazénové vody dostávají nežádoucí organické látky ve formě potu, reziduí kosmetických přípravků, opalovacích olejů či krémů – to vše se z naší pokožky smývá ve formě organického znečištění do bazénové vody. Pohybem okolo bazénu a následným vstupem do bazénové vody bez oplachu bosých nohou vnášíme do bazénu písek, prach či stopy zeminy. S pískem či anorganickými nečistotami obecně si dobře poradí bazénový vysavač, ale rozpuštěné organické látky v bazénové vodě zůstanou a zhorší její kvalitu, pokud je neeliminujeme účinnými přípravky bazénové chemie. Přitom k jejich vnosu do bazénové vody nemuselo v takové míře vůbec dojít, pokud bychom před ponořením se do jiskřivé bazénové vody věnovali ani ne jednu minutu pečlivému osprchování.

Péče o bazénovou vodu nezačíná dávkováním přípravků bazénové chemie. Naopak, tím obvykle končí. Ale ještě předtím můžete udělat sami dost pro to, aby se kvalita bazénové vody v horkých letních dnech nezhoršovala a Váš bazén Vás vábil svou křištálově průzračnou a jiskřivou vodou k relaxaci či aktivnímu odpočinku. Bazénová chemie Vám výrazně usnadní jakoukoliv péči o bazénovou vodu.

Podzemní voda – zdroj vody k napouštění bazénu?

Řada provozovatelů domácích bazénů využívá existence vlastního zdroje vody k napouštění svého zahradního bazénu před letní koupací sezónou. Nejčastěji se jedná o soukromé studny nebo vrty, ze kterých je čerpána podzemní voda. Méně obvyklé je k napouštění domácího bazénu využít vodu povrchovou nebo zachycenou dešťovou vodu.

Každý z výše zmíněných druhů vod má svá specifika. Pojďme se podrobněji podívat na podzemní vody a jejich charakteristické vlastnosti, které velkou měrou podmiňují jejich vhodnost či nevhodnost stát se potenciálním zdrojem pro domácí zahradní bazén.

Podzemní vody se vyskytují pod povrchem krajiny v zemských dutinách nebo ve zvodnělých vrstvách, kde jsou v přímém kontaktu s horninami, což do velké míry předurčuje jejich konkrétní složení. Podle celkového chemického složení se podzemní vody dělí na vody prosté a minerální vody, kdy rozhodovacím kritériem je obsah rozpuštěných látek - prostá podzemní voda má nízký obsah minerálních látek.

V zemské kůře najdeme podmínky pro vznik podzemních vod zhruba do hloubky 10 km pod povrchem. Zásoby podzemních vod jsou doplňovány trojím způsobem: infiltrací srážkových a povrchových vod, kondenzací vodní páry v půdě a vznikem a kondenzací vodních par z magmatu. K doplňování zásob podzemních vod dochází většinou v jarních měsících, naopak v letním, podzimním a zimním období se zásoby podzemních vod zmenšují a dosahují minima. V horských oblastech s dlouhodobou sněhovou pokrývkou může docházet k časovému posunu ve výskytu minimálních hladin podzemních vod. V České republice se největší zásoby podzemních vod nacházejí v kvarterních sedimentech podél středního toku Labe, Orlice, Moravy, Bečvy, Svratky, Opavy, Ostravice a Morávky a dále pak v křídových sedimentech v povodí Kamenice, Ploučnice, oblasti Třeboňské pánve, Chebu apod.

Výsledné chemické složení podzemní vody je výsledkem vzájemného působení horninového prostředí, se kterým podzemní voda přichází do kontaktu, srážkových a povrchových vod a podzemní atmosféry. Určujícím činitelem je složení půd a hornin, kterými voda při svém podzemním oběhu protéká a také složení povrchových a srážkových vod v dané lokalitě, což je zvlášť důležité v oblastech se silně znečištěnou atmosférou. Přímé rozpouštění obvykle nezpůsobuje vyšší koncentrace rozpuštěných látek v podzemní vodě, protože do vody tímto způsobem mohou přecházet jen snadno rozpustné minerály na bázi síranů nebo chloridů (sádrovec, kamenná sůl, sylvín, karnalit apod) nebo huminové látky, obsažené v půdě. Pokud je v podzemní vodě přítomen oxid uhličitý, mohou do vody přecházet i jinak méně rozpustné minerály – např. málo rozpustné uhličitany vápníku, železa nebo manganu působením oxidu uhličitého přecházejí na rozpustné hydrogenuhličitany a voda se tak obohacuje vápníkem, hořčíkem, železem nebo manganem. Srážkové vody mohou ve znečištěných oblastech obohacovat podzemní vody nežádoucím způsobem toxickými kovy nebo uhlovodíky. Zvláštní roli v ovlivňování složení podzemních vod mají jílové minerály – fungují jako poloproustné membrány, propouštějící elektroneutrální částice a zadržující částice elektricky nabité. Díky tomuto procesu mohou vznikat lokality s velmi mineralizovanými podzemními vodami.

Chemické složení podzemních vod se díky cirkulaci v horninovém prostředí mění v horizontálním i vertikálním směru s postupným ustalováním rovnováhy. Pro podzemní vody ve svrchních zemských vrstvách je charakteristický převažující obsah hydrogenuhličitanů, síranů, dusičnanů, vápníku a hořčíku s tím, že celková mineralizace podzemní vody je obvykle malá. V přechodné hlubší zóně jsou podzemní vody více mineralizované a v chemickém složení najdeme více zastoupeny chloridy, sodík a draslík. Pro podzemní vody, formované hluboko pod zemským povrchem, je charakteristická velká mineralizace a převládající obsah sodíku a chloridů, dále také sulfidů nebo rozpuštěného sirovodíku.

Významným ukazatelem podzemní vody je teplota. U většiny pramenů nebo mělkých podzemních vod se pohybuje okolo 10°C. Denní změny teploty se projevují jen do hloubky asi 0,5 až 1 m. Teplota podzemních vod v hloubce 20 až 30 m je už poměrně stálá a vzrůstá s hloubkou v závislosti na tzv. geotermickém stupni (přibližně o 1°C na každých 30 m až 35 m).

Z hlediska správného provozu domácího bazénu a údržby bazénové vody je stěžejním parametrem podzemní vody hodnota pH. Nejčastěji se hodnota pH v podzemních vodách pohybuje v rozmezí cca od 5,5 do 7,5, ale výjimečně může být i nižší než 5,0 nebo vyšší než 8,0. Správná hodnota pH bazénové vody během provozu by se měla nacházet v intervalu 6,8 až 7,4.

Jaké jsou praktické dopady výše uvedených informací v údržbě bazénové vody v domácím bazénu během koupací sezóny? Nelze předem striktně prohlásit, že podzemní voda není vhodná k napouštění domácího bazénu. Méně mineralizované podzemní vody mohou svými vlastnostmi bazénovému provozu docela dobře vyhovovat, nicméně u více mineralizovaných podzemních vod může nastat situace, kdy se v průběhu koupací sezóny objeví problémy s udržením žádoucí kvality bazénové vody, kterým bychom se v případě napouštění bazénu vodou z veřejného vodovodního řadu pravděpodobně vyhnuli. Vždy je třeba přihlédnout ke konkrétnímu složení podzemní vody a vzít v úvahu její nejdůležitější parametry – hodnotu pH, obsah vápníku, hořčíku, železa, manganu, a v neposlední řadě „celkovou tvrdost“ podzemní vody. Investice do analýzy těchto nejdůležitějších parametrů podzemní vody a jejich znalost se Vám v koupací sezóně mnohonásobně vrátí.

Mezi přípravky bazénové chemie značky PWS naleznete mimo standardních produktů pro úpravu hodnoty pH (pod názvem pH plus nebo pH mínus) i speciální produkty, dobře řešící specifické problémy, které se v souvislosti s využitím podzemní vody v bazénovém provozu během koupací sezóny mohou vyskytnout. Přípravek PWS Snížení tvrdosti bude Vaším velkým pomocníkem v případě, že podzemní voda obsahuje vyšší koncentrace vápenatých nebo hořečnatých iontů, což se během koupací sezóny projeví nežádoucím bělavým zákalem bazénové vody či šedobílými tvrdými inkrusty na stěnách bazénu a bazénovém příslušenství. PWS Snížení tvrdosti obsahuje speciální účinnou látku, schopnou převést nerozpustné sloučeniny vápníku a hořčíku trvale zpět do rozpustné formy a eliminovat i případný další budoucí vznik nerozpustných sloučenin těchto kovů. Dávkování přípravku PWS Snížení tvrdosti je individuální a závisí na konkrétní hodnotě koncentrace iontů vápníku a hořčíku v podzemní vodě. Suma vápníku a hořčíku je často označována jako tzv. „tvrdost vody“ – termín se vztahuje k jevu, známému od konce 18. století, kdy při úpravě zeleniny vařením bylo vypozorováno, že zelenina při vaření ve vodě s vyšší koncentrací vápníku a hořčíku zůstává dlouho tvrdá, což dalo pravděpodobně popud k tomu, že takové vody začaly být nazývány „tvrdými“ a ostatní „měkkými“. Ačkoliv vyhláška 252/2004 Sb., v platném znění, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, dovoluje uvádět sumu vápníku a hořčíku pouze v jednotkách mmol/l, často se v praxi setkáváme se zastaralým vyjadřováním „celkové tvrdosti“ v německých, anglických, francouzských či amerických stupních, které se liší ve svých definicích a bývá tedy složité dobrat se konkrétní hodnoty koncentrace. Pro snazší orientaci uvádíme následující přepočet: 1 mmol/l = 5,6°něm = 7,02°angl = 10°franc = 100°amer.

Vyšší koncentrace železa a manganu v podzemní a následně bazénové vodě mohou během koupací sezóny způsobovat nežádoucí hnědavý zákal bazénové vody a vznik koloidních rezavě hnědých až černých sraženin, které zhoršují kvalitu bazénové vody a její průzračnost. Řešením je aplikace silného oxidačního činidla na bázi aktivního chloru, který dokáže převést železo z oxidačního stupně 2 na stupeň 3 do formy nerozpustného hydroxidu železitého, který se následně vyloučí ve formě amorfní sraženiny. Při tomto procesu je nutné dodržovat optimální rozmezí hodnoty pH, protože právě v intervalu hodnot pH 6,5 až 7,5 je rozpustnost hydroxidu železitého nejnižší. Srážením železitých solí zásadami vznikají červenohnědé sraženiny hydratovaných oxidů železa. Někdy ke vzniku sraženiny stačí pouhé provzdušnění podzemní vody. Co se týče manganu, v případě jeho vysokých koncentrací v podzemní vodě nedoporučujeme takovou vodu používat k napouštění domácího bazénu. Odstraňování manganu z podzemní vody je složitější než u železa, mangan je vůči působení oxidačních činidel odolnější a proces musí probíhat při vyšší hodnotě pH než při odstraňování železa.

Při plánování využití podzemní vody z vlastní studny nebo vrtu vždy pečlivě rozvažte, zda případná finanční úspora za neodebrání vody z veřejného vodovodu skutečně vyváží řešení případných problémů se zhoršenou kvalitou bazénové vody během provozu v koupací sezóně, vyplývajících z charakteristických vlastností a složení dané podzemní vody. Znalost základních parametrů podzemní vody a jejich pečlivé posouzení je elementární podmínkou budoucího bezproblémového provozu domácího bazénu v náročné koupací sezóně.

Tablety do bazénu

S přípravky bazénové chemie se na českém trhu můžeme setkat v mnoha různých podobách a rozličných formách. Výrobci bazénové chemie se snaží vycházet vstříc potřebám provozovatelů bazénů a co nejvíce zjednodušit aplikaci svých produktů a manipulaci s nimi. Je to logická cesta, vedoucí ke snížení náročnosti obsluhy a údržby žádoucí kvality bazénové vody ze strany provozovatelů domácích bazénů. Moderní přípravky bazénové chemie mají podobu za vysokého tlaku lisovaných tablet, obsahujících účinné látky pro ošetření bazénové vody. Výhodou bazénových tablet oproti klasickým koncentrovaným kapalným či sypkým přípravkům bazénové chemie je maximální zjednodušení dávkování a veškeré manipulace s přípravkem – bazénové tablety se vkládají přímo do skimmeru, plováku nebo – v případě velkých rodinných bazénů – do automatických dávkovačů tablet. Odpadá tedy jakékoliv předchozí rozpouštění či ředění mimo bazén, které je většinou doporučováno při aplikaci kapalných nebo sypkých přípravků bazénové chemie.

Velikost bazénových tablet (jejich hmotnost) úzce souvisí s velikostí domácího bazénu, tedy přesněji řečeno s objemem bazénové vody. Na českém trhu jsou dostupné bazénové tablety o hmotnosti 20g, obvykle označované jako Mini, 200 g, tradičně označované Maxi či 500 g, pod označením Grande, Grand nebo Blok. Bazénové tablety Mini jsou vhodné pro ošetření bazénové vody v menších domácích bazénech zhruba do 10 až 15 m3 objemu bazénové vody. Pro větší domácí bazény jsou vhodné bazénové tablety Maxi. V této hmotnostní kategorii bazénových tablet najdete na českém trhu také nejširší spektrum tabletových přípravků na bázi mnoha účinných látek. Pro údržbu bazénové vody v domácích bazénech s objemem větším než 40 m3 jsou určeny bazénové tablety Grand, Grande nebo Blok. Kompaktní velké bazénové tablety o hmotnosti 500 g umožňují snížit četnost dávkování přípravků bazénové chemie u tak velkých bazénu a zjednodušují údržbu kvality bazénové vody.

Tabletové přípravky bazénové chemie vždy obsahují účinnou složku s velkým oxidačním potenciálem, eliminující nežádoucí organické znečištění bazénové vody. Mimo toto silné oxidační činidlo (obvykle sloučenina na bázi aktivního chloru, bromu nebo kyslíku) některé bazénové tablety mohou obsahovat další účinné složky, ovlivňující např. hodnotu pH bazénové vody, stabilizující ionty vápníku či hořčíku v rozpustné formě či odstraňující koloidní nečistoty, které jsou příčinou jemného, těžko odstranitelného zákalu a jiné účinné sloučeniny. Je tedy jen na provozovatelích domácích bazénů, jaký tabletový přípravek bazénové chemie si zvolí v závislosti na tom, které parametry bazénové vody je třeba upravovat.

Jednosložkové bazénové tablety na bázi aktivního chloru se skrývají pod názvem PWS Chlorové tablety nebo PWS Rychlorozpustné tablety. Pokud preferujete k úpravě bazénové vody používání bezchlorových tabletových přípravků, můžete volit mezi kyslíkovými tabletami, skrývajícími se pod názvem Oxy či Oxi tablety, nebo bromovými tabletami, které jsou horkou novinkou na trhu bazénových tabletových přípravků. PWS Bromové tablety jsou velmi vhodné pro ošetření vody ve vířivkách nebo whirlpoolech či bazénech s vyšší teplotou vody (nad 28°C). Vždy je nutné řídit se pokyny výrobce tabletových přípravků a dodržovat četnost a velikost jednotlivé dávky. Pro kyslíkové tablety navíc platí skutečnost, že je lze aplikovat do bazénové vody pouze zároveň s tzv. kyslíkovým aktivátorem, který umožní uvolnění aktivního kyslíku a jeho plné působení na nežádoucí organické znečištění v bazénové vodě.

Vícesložkové bazénové tablety patří do kategorie tzv. multifunkčních tablet. Najdeme zde osvědčené a spolehlivé PWS Duo tablety nebo PWS Start tablety, což jsou multifunkční bazénové tablety, složené ze dvou odlišných vrstev. Jednu vrstvu bazénové tablety tvoří klasická jednosložková chlorová tableta, druhá vrstva svým složením odpovídá PWS Multifunkční tabletě 5v1, jejíž účinné složky a jejich působení na bazénovou vodu Vám přiblížíme v dalším textu. PWS Duo tablety nebo PWS Start tablety můžete s úspěchem aplikovat do bazénové vody na počátku koupací sezóny, kdy je třeba v bazénové vodě primárně zajistit žádoucí koncentraci aktivního chloru a upravit hlavní parametry bazénové vody – hodnotu pH, nežádoucí zákal či výskyt inkrustů, způsobených vyššími koncentracemi vápníku či hořčíku v bazénové vodě. Použití těchto dvouvrstvých bazénových tablet je v průběhu koupací sezóny vhodné všude tam, kde je kladen důraz na udržení optimální koncentrace aktivního chloru v bazénové vodě a správnou hodnotu pH bazénové vody.

Dalšími osvědčenými a účinnými bazénovými tabletami z řady multifunkčních tabletových přípravků na bázi aktivního chloru jsou PWS Triplex tablety či PWS Trio tablety. Na rozdíl od dvouvrstvých výše zmiňovaných PWS Duo tablet či PWS Start tablet se jedná o kompaktní jednovrstevné bazénové tablety, obsahující účinné látky, zajišťující v bazénové vodě optimální koncentraci aktivního chloru, spolehlivě odstraňující nežádoucí zákal a projasňující bazénovou vodu. PWS Triplex tablety či PWS Trio tablety jsou vhodné pro kontinuální ošetření bazénové vody v průběhu celé koupací sezóny s tím, že je třeba mít na paměti eventuelní dodatečnou úpravu hodnoty pH pomocí příslušných přípravků bazénové chemie (obvykle nazývaných pH plus nebo pH mínus), pokud je třeba hodnotu tohoto jednoho z nejdůležitějších parametrů bazénové vody optimalizovat do správného rozmezí.

Pomyslnou špičku na trhu bazénových tabletových přípravků tvoří PWS Multi tablety 5v1, PWS Komplex 5v1 či PWS Multifunkční tablety 5v1. Pod různými názvy se skrývá kvalitní bazénová tableta, tvořená jednou kompaktní vrstvou, která obsahuje účinné látky, zaručující spolehlivé ošetření bazénové vody v pěti důležitých parametrech: koncentrace aktivního chloru, optimalizace hodnoty pH bazénové vody, stabilizace vápenatých a hořečnatých sloučenin v rozpustné formě (eliminace nežádoucích inkrustů na stěnách bazénu a bazénovém příslušenství), odstranění drobných koloidních nečistot z bazénové vody díky změně jejich povrchového náboje a jejich následného shlukování do větších celků, odstranitelných bazénovou filtrací a projasnění bazénové vody. Používáním multifunkčních tablet 5v1 se za standardních podmínek vyhnete nutné aplikaci dalších speciálních přípravků bazénové chemie pro úpravu jednotlivých parametrů bazénové vody, které byste bez aplikace multifunkční tablety museli upravovat samostatně.

Bazénové tablety značky PWS jsou lisovány za velkých tlaků, takže jsou pevné, kompaktní a bezprašné, s ostrými znatelnými hranami, bez olámaných míst. Balení bazénových tablet neobsahuje žádné zlomky a drobné kousky bazénových tablet. Při standardní přepravě produktu nedochází k poškození bazénových tablet.