Blog, Strana 4

Je lepší slaná voda nebo bazénová chemie?

Pokud se chcete koupat ve slané vodě, není nutné jezdit k dalekým mořím.  I váš domácí bazén může poskytnout takové potěšení, pokud bude jeho technologie vybavena tzv. salinizační jednotkou, a bazénová voda bude obsahovat sůl ve vhodné koncetraci. Obsah soli v průměrné mořské vodě odpovídá přibližně 3,5 až 4 %, u bazénů se salinizačními jednotkami se pohybujete přibližně 7x níže. Pokud uvažujete o změně způsobu údržby bazénové vody z klasické bazénové chemie s aktivním chlorem na slanou vodu, přečtěte si tento článek, ve kterém porovnáme výhody a nevýhody zmiňovaných možností úpravy bazénové vody.

SLANÁ VODA A JEJÍ

VÝHODY:

  1. Příznivě působí na pokožku: Voda s rozpuštěnou soli, i když se jedná o nižší koncentraci než je ve vodě mořské, je šetrná k lidské pokožce a blahodárně na ni působí.
  2. Bez charakteristického chlorového pachu: Bazénová voda, upravovaná aktivním chlorem, generovaným elektrolýzou, postrádá nepříjemný „chemický“ pach chloru.
  3. Úspora času: V případě, že klesne optimální koncentrace soli v bazénové vodě, salinizační jednotka (dle typu) obvykle ihned reaguje a na tento problém vás upozorní. Přibližně jednou týdně je nutné kontrolovat hodnotu pH bazénové vody a v případě potřeby tento parametr upravit pomocí přípravků pro úpravu pH do rozmezí 6,8 až 7,5.
  4. Nižší provozní náklady: Při správném chodu salinizační jednotky se obejdete bez dalších přípravků bazénové chemie na bázi aktivního chloru (organických či anorganických chlorových granulátů či kapalného chlornanu sodného, sava apod.).
  5. Pohodlnější péče o bazén: Vyjma bazénové soli a přípravků pro úpravu hodnoty pH nemusíte v optimálním případě a správném chodu salinizační jednotky při běžném provozu používat další přípravky bazénové chemie.
  6. Mírná slanost vody: Jak už jsme zmiňovali výše, opravdu se slaná voda v bazénu nemůže porovnávat s vodou mořskou, protože má odlišné složení a z toho vyplývající vlastnosti. Koncentrace soli v bazénu, který je vybaven salinizační jednotkou, se pohybuje okolo 0,5%, což znamená 5 kg na 1000 l bazénové vody. I mírně slaná voda ale působí blahodárně na pokožku a tělu je velmi příjemná.

NEVÝHODY:

  1. Vyšší vstupní náklady: Ceny salinizačních jednotek se pohybují v jednotkách až desítkách tisíc Kč. Množství bazénové soli, a z toho vyplývající náklady na její pořízení, závisí na objemu bazénu.
  2. Koroze bazénového příslušenství a technologie: Veškeré bazénové povrchy, části technologie a plochy, přiléhající k bezprostřednímu okolí bazénu, by měly být vyrobeny z materiálů, které odolávají korozivnímu působení slané vody.
  3. Při nesprávném chodu či nedostatečném výkonu salinizační jednotky může dojít ke zhoršení kvality bazénové vody. V takovém případě se nevyhnete nutné aplikaci vhodných přípravků bazénové chemie.

BAZÉNOVÁ CHEMIE NA BÁZI AKTIVNÍHO CHLORU A JEJÍ

VÝHODY:

  1. Jednoduché a snadné dávkování.
  2. Vysoká účinnost.  

NEVÝHODY:

  1. Při nesprávném dávkování chlorových bazénových přípravků a zhoršené kvalitě bazénové vody mohou vznikat nežádoucí chloraminy, které mají charakteristický nepříjemný chlorový pach a mohou dráždit pokožku či sliznice plavců.
  2. Vyšší provozní náklady v průběhu koupací sezóny.

ZÁVĚREM

To, zda se rozhodnete udržovat optimální kvalitu bazénové vody prostřednictvím salinizační jednotky nebo pravidelným dávkováním přípravků bazénové chemie na bázi aktivního chloru, necháme na vás. Před vlastním konečným rozhodnutím byste ale měli mít k dispozici co největší množství informací, abyste se vyhnuli případnému pozdějšímu zklamání, plynoucímu z toho, že jste nezohlednili všechny možnosti.

 

Bazénová chemie od tablet do bazénu po testery bazénové vody

Na našem e-shopu BazenovaChemiePraha.cz naleznete vše, co potřebujete pro údržbu bazénové vody a bazénové techniky. Nabízíme široké spektru přípravků bazénové chemie, které jsou léty prověřené a na trhu patří k nejkvalitnějším. Sortiment námi nabízených přípravků bazénové chemie jsme pro Vaši snazší orientaci rozčlenili do kategorií, lišících se působením na jednotlivé parametry bazénové vody nebo rozdílnou účinnou látkou, díky které naše přípravky účinně upravují kvalitu bazénové vody:

Chlorová bazénová chemie – klasické a tradiční přípravky, které pracují na principu dodávky chloru jako dezinfekčního činidla do bazénové vody. Přípravky bazénové chemie na bázi aktivního chloru patří mezi nejrozšířenější přípravky na údržbu bazénové vody. Mezi moderní univerzální chlorové přípravky patří Multifunkční tablety do bazénu 5v1, chlornan sodný stabilizovaný, Trio tablety do bazénu a chlorové tablety do bazénu. Především pro rychlé navýšení koncentrace chloru lze použít přípravky Chlorový granulát organický, Chlorový granulát rychlorozpustný. V případě problémů s údržbou bazénové vodou lze doporučit dávkování Duo tablet do bazénu nebo Rychlorozpustné tablety do bazénu.

Kyslíková bazénová chemie – přípravky relativně hojně využívaný, účinnou dezinfekční složkou je v tomto případě aktivní kyslík. V případě využití kyslíkové bazénové chemie je nezbytné kombinovat přípravky na bázi kyslíku s kyslíkovým aktivátorem. V naší nabídce naleznete tři druhy kyslíkových aktivátorů a to kyslíkový aktivátor (klasický kyslíkový aktivátor, vhodný zejména pro bazény), kyslíkový aktivátor nepěnivý (tento kyslíkový aktivátor účinně zamezuje pěnění bazénové vody a je proto velmi vhodný pro teplé vody vířivek a whirlpoolů) a kyslíkový aktivátor EXTRA (nejúčinnější, pro údržbu bazénové vody postačuje velmi nízká koncentrace aktivní látky, dodávaný koncentrát je hodnocen jako bezpečný) a přesto vysoce účinný.

Bromová bazénová chemie – bromová chemie pro údržbu bazénové vody není v povědomí provozovatelů bazénů tak doceňována, jak by si díky svým vynikajícím účinkům zasloužila. Je to proto, že nabídka přípravků bromové chemie není tak široká a specializuje se na ni jen několik málo výrobců a prodejců. Je to velká škoda. Přípravky bromové chemie jsou svou účinností plně srovnatelné s chlorovými přípravky a jejich bonusem je skutečnost, že bazénová voda po ošetření bromovou bazénovou chemií nepřejímá pro někoho nepříjemný chlorový „chemický“ zápach.

Tyto tři kategorie přípravků tvoří jakýsi základ, co se udržování žádoucí kvality bazénové vody týče. Nesmíme však zapomínat na jeden z nejdůležitějších parametrů bazénové vody, a to je hodnota pH. I v naší nabídce naleznete přípravky pro úpravu hodnoty pH, konkrétně v kategorii Regulace pH – jedná se o speciální přípravky, které jsou využívány výhradně pro úpravu pH bazénové vody. Přípravky pro regulaci pH lze primárně rozdělit na pH plus a pH mínus. Tyto přípravky pak lze dále rozdělit na kapalné a pevné.

Pro správné nastavení dávek dezinfekčních činidel a pro správné nastavení hodnoty pH bazénové vody Vám nabízíme spolehlivé a přesné testery.

Pro zazimování Vašeho bazénu je nezbytným pomocníkem Zazimovač, přípravek pro eliminaci problémů s bazénovou vodou v zimní přestávce a při startu nové koupací sezóny. Pouze s tímto přípravkem se dokážete zbavit většiny problému s tvorbou nežádoucích biofilmů, slizů, šlemů a dalšího znečištění bazénové vody. Klíčovou podmínkou je aplikovat zazimovač při samotném zazimování bazénu, až ve chvíli, kdy průměrná teplota bazénové vody klesne pod 10 až 15 °C. Po zimě začít aplikovat klasické přípravky bazénové chemie opět při teplotách okolo 10-15 °C.

Dalšími nezbytnými přípravky pro ošetření bazénové vody jsou přípravky bazénové chemie na odstranění zákalu. Pokud se bazénová voda zakalí, čeká Vás nelítostný souboj s nežádoucím zákalem bazénové vody, který v případě využití našich přípravků, a to zejména přípravků Odstranění zákalu v kombinaci s jakýmkoliv vločkovačem, Vám zaručí vítězství a problémy se zákalem definitivně vyřeší.

V případě, že zapomenete pravidelně nadávkovat klasické přípravky pro čištění bazénové vody a dojde ke vzniku slizů či růstu řas v bazénové vodě, nabízíme Vám široké množství přípravků na odstranění řas z bazénové vody. Jedná se o spolehlivé přípravky, které vás zbaví problémů s řasami v bazénu během několika dní. Přípravky doporučujeme kombinovat s vločkovači a především s přípravky na odstranění zákalu, tedy Odstranění zákalu.

Pro bazény, které jsou vybaveny salinizační jednotkou, nabízíme velmi výhodně různé druhy solí do bazénu, ať už mořskou sůl do bazénu nebo i klasickou sůl do bazénu. V případě salinizačních jednotek je nezbytné vybírat pouze sůl, která má vysokou čistotu. Jinak proces nebude probíhat dle požadavků. V případě, že bazénovou vodu zbavujete tzv. vysoké „tvrdosti“, nabízíme Vám tabletovou regenerační sůl pro ionexy.

Nedílnou součástí každého většího bazénu je filtrace, která je ve většině případů kartušová, svíčková nebo písková. V případě, že je bazén vybaven pískovou filtrací, naleznete u nás široké spektru filtračních písků a zeolitu. Dále nabízíme pestrou nabídku bazénového příslušenství, jako jsou hadice, kartáče, vysavače, teleskopické tyče a plováky pro dávkování bazénových tablet.

Další nepostradatelné přípravky bazénové chemie, jako jsou čističe, odpěňovače, přípravky na snížení tvrdosti, vonné esence a mnohé další, slouží především pro odstranění vzniklých problémů, případně prohloubení relaxace v bazénu či vířivce. Pokud budete o vodu dobře pečovat a budete bazén napouštět kvalitní bazénovou vodou, tak tyto přípravky – mimo vonných esencí - využijete spíše okrajově.

 

Přechod na slanou vodu v bazénu

Slaná bazénová voda v domácích bazénech či umělých koupalištích je v poslední době fenomén, o kterém často básní nejeden z uživatelů bazénů. Údržba bazénové vody pomocí soli je stále více rozšiřujícím se moderním trendem, protože se jedná o způsob úpravy vody, minimalizující při správné funkci salinizační jednotky potřebu aplikace chlorových přípravků bazénové chemie. Jedná se tedy o poměrně pohodlný způsob péče o bazénovou vodu, nicméně se vyznačuje jistými specifiky. Pokud uvažujete o změně údržby bazénové vody z původní standardní aplikace přípravků bazénové chemie s obsahem aktivního chloru na pořízení salinizační jednotky, pokračujte ve čtení, protože v dnešním článku se dozvíte všechny potřebné informace.

 

MÁTE JIŽ BAZÉN SE SLANOU VODOU? KUPTE SI DO NĚJ BAZÉNOVOU SŮL.

 

Úvodem máme pro vás dobrou zprávu. K přechodu na slanou bazénovou vodu není nutné bazén vypouštět. Méně pozitivní informací může být skutečnost, že slaná bazénová voda, byť o koncentraci soli zhruba 7x menší než je její obsah v průměrné mořské vodě, působí korozivně na materiály, se kterými přichází do styku. Z výše uvedeného faktu vyplývá, že veškeré bazénové příslušenství, technologie a její jednotlivé komponenty, včetně povrchu vlastního bazénu a přilehlých ploch, musí být vyrobeny z materiálů, které jsou vůči působení slané vody odolné a nekorodují. Je zapotřebí tedy použít bazénové vybavení, které je pro provoz a kontakt se slanou bazénovou vodou určeno. A konečně ta z finančního pohledu nejméně příznivá zpráva – je třeba investovat do tzv. salinizační jednotky a instalovat ji do bazénové technologie.

JAK UPRAVOVAT BAZÉNOVOU VODU POMOCÍ SOLI?

Použití soli při úpravě bazénové vody bohužel nejde zjednodušit na pouhé nasypání soli do bazénu a konstatování, že máme hotovo. Sůl lze samozřejmě použít i tímto způsobem, ale pak se nejedná o standardní proces úpravy bazénové vody pomocí soli.

Sůl, tedy lépe řečeno chlorid sodný, slouží po rozpuštění v bazénové vodě jako potenciální zdroj aktivního chloru. V salinizační jednotce probíhá elektrolýza slané bazénové vody. Při tomto procesu vzniká plynný chlor, který se následně okamžitě ve vodě rozpouští za vzniku chlornanu nebo kyseliny chlorné, což jsou jedny z forem aktivního chloru. Míra jejich výskytu ve vodě závisí na hodnotě pH, nicméně pro zjednodušení popisu výsledku elektrolýzy slané bazénové vody lze konstatovat, že bazénová voda je v konečné fázi upravována pomocí chlornanu, který se díky činnosti salinizační jednotky vytváří přímo v bazénové vodě a není třeba jej do vody dávkovat v podobě roztoku (chlornan sodný) nebo granulátu (chlornan vápenatý).

Sůl tedy slouží jako zdroj chloru pro elektrolytický proces. Pokud je sůl ve vodě pouze rozpuštěna a salinizační jednotka je dlouhodobě vypnuta nebo není v technologii vůbec instalována, aktivní chlor v bazénové vodě nevzniká a optimální kvalita bazénové vody není nijak zabezpečena.

JAK INSTALOVAT SALINIZAČNÍ JEDNOTKU?

Správná a úspěšná instalace salinizační jednotky do bazénové technologie se vždy řídí návodem a pokyny výrobce nebo prodejce tohoto zařízení. Zařazení salinizační jednotky do bazénové technologie lze provést jak při stavbě nového bazénu, tak při úpravě stávající technologie. Než začnete se samotnou montáží, podrobně si prostudujte návod. V případě jakýchkoliv nejasností se poraďte s příslušnou odbornou firmou či si vyžádejte návštěvu technika.

JAKÁ BUDE FINANČNÍ INVESTICE?

Ceny salinizačních jednotek se podle jejich typu obvykle pohybují v řádu jednotek až desítek tisíc korun. Instalaci jednotky do bazénové technologie lze provést vlastními silami, v případě návštěvy technika je nutné připočítat náklady na jeho cestu a práci. Finanční náročnost pořízení soli lze vyčíslit pouze obecně. V konečné ceně za sůl do bazénu se obvykle odráží skutečnost, zda se jedná o sůl kamennou či mořskou, s tím, že mořské soli obvykle bývají cenově výše.

Z hlediska elektrolytického procesu, probíhajícího v salinizační jednotce je naprosto lhostejné, zda sůl, rozpuštěná v bazénové vodě, pochází z moře současného nebo z ložiska kamenné soli, které bylo mořem před miliony let. Důležitá je čistota použité soli – optimální je čistý chlorid sodný.

Nevhodná je naopak sůl s přídavkem jodidů či fluoridů, tedy většina solí, běžně dostupných v obchodech s potravinami. V naší nabídce naleznete mořskou i kamennou sůl do bazénu v potravinářské kvalitě, v obou případech se jedná o čistý chlorid sodný.  Množství soli v bazénové vodě, potřebné pro optimální funkci salinizační jednotky, se pohybuje v rozmezí 4 až 6 kg/1000 litrů bazénové vody.

Při konečné kalkulaci spotřeby soli záleží tedy také na objemu vašeho bazénu. Při elektrolýze vody v salinizační jednotce dochází postupně ke zvyšování hodnoty pH bazénové vody. Aby bylo udrženo optimální rozmezí hodnoty pH (přibližně 6,8 až 7,5), je třeba aplikovat přípravky pro snižování hodnoty pH, označované obvykle pH minus. Spotřeba těchto přípravků záleží na tlumivé kapacitě bazénové vody, takže bez znalosti jejího složení nelze předem říci, jaké množství budete potřebovat. Pravidelná kontrola hodnoty pH či koncentrace aktivního chloru pomocí vhodného bazénového testeru alespoň 1x za 14 dnů by měla být samozřejmostí.

V případě náhlého zhoršení kvality vody se bohužel ani při používání salinizační jednotky neobejdete bez speciálních přípravků bazénové chemie – např. vločkovačů či projasňovačů pro odstranění nežádoucího zákalu, přípravků pro snížení tvrdosti bazénové vody či intenzivní šokovou chloraci apod.

ZÁVĚREM

Úprava bazénové vody pomocí soli patří mezi moderní způsoby údržby optimální kvality vody v domácích bazénech a umělých koupalištích. Koupání ve slané vodě, i když je koncentrace soli násobně nižší než u vody mořské, blahodárně působí na pokožku a prohlubuje příjemný prožitek z relaxace v bazénu. 

Úprava pH bazénové vody

Hodnota  pH patří k nejdůležitějším parametrům, které musí být u bazénu, tedy přesněji u bazénové vody, vždy sledovány, eventuelně operativně korigovány. Pokud není správná hodnota pH bazénové vody, nebudou přípravky bazénové chemie správně fungovat. Úprava hodnoty pH se provádí přípravky pH plus nebo pH mínus, které jsou pro tento účel nejvhodnější. Pro znalost konkrétní hodnoty pH a ověření, zda jste přípravky na úpravu hodnoty pH nadávkovali správně, potřebujete bezpodmínečně kapkový tester pH či tabletový tester pro stanovení pH

Někteří lidé se domnívají, že správná hodnota pH je důležitá hlavně kvůli citlivosti pokožky, ale není tomu tak. Lidská pokožka odolává velice dobře i vodám s rozpětím hodnot pH mezi 6 až 10. Toto rozmezí však v žádném případě není vhodné pro fungování přípravků bazénové chemie, neboť přípravky jsou vždy navrženy na poměrně úzký rozsah hodnoty pH, ve kterém správně pracují. Samozřejmě, valná většina přípravků pracuje i mimo tyto doporučené hodnoty pH bez aplikace přípravků pH plus či pH mínus, avšak za zcela jiného dávkování, které se následně může pohybovat až v desetinásobku běžných dávek konkrétního přípravku bazénové chemie.

Pro úpravu hodnoty pH můžete využít několik alternativ v rámci naší značky, a to pH plus a pH mínus v granulované podobě nebo přípravky v kapalném provedení. Pro úpravu pH bazénové vody směrem vzhůru jsou určeny přípravky pH plus, přípravky pro úpravu hodnoty pH bazénové vody směrem dolu se označují pH mínus.

Přípravky kapalné pro úpravu hodnoty pH jsou velmi dobrou volbou, neboť je není nutné rozpouštět a je možné je aplikovat buď ihned přímo, nebo po předchozím naředění. Rovněž je možné je použít pro automatické dávkovací systémy obecně nazýváme bazénovou automatikou. Jejich nevýhodou je, že jsou poměrně koncentrované a před manipulaci s nimi doporučujeme důkladně pročíst návod včetně bezpečnostních pokynů.

Přípravky granulované jsou o poznání méně nebezpečné pro manipulaci, neboť nehrozí potřísnění aplikovaným přípravkem, nicméně, každý granulový přípravek se musí rozpustit a po jeho rozpuštění je již každý přípravek přibližně stejně nebezpečný jako přípravek kapalný v obdobné koncentraci.

Představme si dilema, před které jste postaveni a rovnou si jej i rozeberme na příkladu nákupu přípravku pH mínus.

Který z přípravků použít, jestli pH mínus granulovaný či pH mínus kapalný? Z hlediska chemického lze doporučit použít pH mínus kapalný, nicméně pro bezpečnost práce při úpravě bazénové vody by bylo lepší využít pH mínus granulovaný.

Naše značka doporučuje používat přípravek pH mínus granulovaný pro menší bazény a pro větší bazény již využít přípravek pH mínus kapalný. Toto doporučení reflektuje zejména možnost pohodlného dávkování, kdy malé množství přípravku lépe odměříte v pevné podobě a rovněž se Vám bude dobře rozpouštět. Oproti tomu pokud jste majiteli velkého bazénu, je vhodné aplikovat kapalný přípravek, v ideálním případě pomocí automatického dávkovače. I bez něj ale velké množství kapaliny dobře odměříte a vyhnete se nepohodlnému rozpouštění - tento přípravek Vám přinese jednoznačná pozitiva. Dalším faktorem je, že rozpuštění většího množství pH mínus granulovaný není snadné, přihlédneme-li k tomu, že nádoba na rozpouštění je nejčastěji reprezentována plastovým kbelíkem o objemu 7 až 10 l.

Rozdělení mezi velké a malé bazény je na úrovni 20 000 litrů objemu bazénové vody.

S úpravou pH si není dobré zahrávat, neboť se skutečně jedná o stěžejní parametr, kterému je nutné věnovat velkou pozornost. Kromě toho, když je hodnota pH správně nastavena, budou i spotřeby chlorových či jiných přípravků bazénové chemie nižší, než když je hodnota ph mimo optimální rozsah. V této souvislosti je také vhodné upozornit majitele bazénů na důležitost používání bazénových testerů, kdy kapkové i tabletové testery pH mají obvyklý měřící rozsah hodnoty pH od 6,8 až po 8,1, kdy obě krajní hodnoty neznamenají, že hodnota pH nemůže aktuálně být ještě větší či naopak menší než je uvedená mezní hodnota. Správný výklad naměřených hodnot je následující: naměřil jsem hodnotu 6,8, tedy hodnotu pH musím upravovat přípravkem pH plus, neboť hodnota pH může být i 2. Naproti tomu naměřím-li hodnotu pH 8,1 opět vidím, že je nutné hodnotu pH upravit, protože skutečná hodnota pH může být i 13. Samozřejmě toto jsou příklady spíše extrémní, neboť v průběhu bazénové sezóny je možné předpokládat, že po první optimalizaci hodnoty pH Vám bude hodnota pH oscilovat velice blízko správných hodnot.

Chlornan sodný – tradice v zabezpečení kvality vody

Používání chlornanu sodného při úpravě bazénové vody vychází z dlouholetých zkušeností s touto sloučeninou při vodárenské úpravě vody povrchové či podzemní na vodu pitnou. Ještě předtím sloužil chlornan sodný jako účinné bělidlo, ať už pro textilie z bavlny či polyesteru nebo při výrobě papíru. První průmyslová výroba chlornanových roztoků se datuje do roku 1792, kdy se poprvé začal vyrábět roztok chlornanu draselného pod názvem Eau de Javelle a chlornanu sodného pod jménem Eau de Labarraque. Na počátku 19. století bylo ověřeno použití chloru ve formě chlorové vody a roztoku chlornanu jako dezinfekčního činidla při zhoubné epidemii cholery v Evropě. Roztoky chlornanu sodného o různých koncentracích jsou hlavními dezinfekčními činidly v technologii úpravy vody v České republice dodnes.

Na trhu přípravků bazénové chemie tvoří přípravky na bázi chlornanu sodného osvědčenou a tradiční skupinu kapalných koncentrovaných chlorových přípravků, které jsou mezi provozovateli domácích bazénů široce oblíbené díky spolehlivé účinnosti a příznivé ceně. Chlornan sodný v různých koncentracích je klíčovou složkou např. v přípravcích s názvem Nové Savo či Chlornan sodný stabilizovaný. Přípravky na bázi chlornanu sodného se liší výchozí koncentrací účinné složky – u Nového Sava je deklarován obsah chlornanu sodného na úrovni cca 5%, kdežto u Chlornanu sodného stabilizovaného se pohybuje na úrovni 14 až 16%. Přívlastek stabilizovaný znamená v tomto případě přídavek speciální sloučeniny, která zaručuje stálost a stabilitu produktu v průběhu času  - při skladování tedy nedochází k tak rychlé degradaci účinné složky jako v případě roztoku chlornanu sodného bez stabilizační příměsi. Chlornan sodný stabilizovaný je velmi vhodný pro použití při úpravě bazénové vody v automatických dávkovacích systémech, které po připojení na zásobní barel s roztokem chlornanu sodného stabilizovaného samy kontinuálně dávkují do bazénové vody potřebné množství přípravku. Přípravek Nové Savo je vhodný jednak pro přímou aplikaci (po předchozím naředění v malém množství bazénové či pitné vody) do bazénu nebo jej lze použít jako účinný čistič na bazénové plochy či bazénové příslušenství, stejně jako při běžném úklidu ploch a povrchů v domácnosti. Nové Savo neobsahuje žádná vonná aditiva či barviva.

Princip fungování chemických přípravků bývá někdy zahalen tajemství. Je otázkou, zda to vyplývá z obecně rozšířené obavy před čímkoliv, co má něco jen trochu společného s výrazem chemie či to vychází z počátečních, ne příliš pozitivních, zkušeností z kontaktu s tímto vyučovacím předmětem ještě na základní či střední škole. Chemie se svou nízkou popularitou mezi žáky obvykle řadí na přední místa společně s matematikou či fyzikou. Je to velký dluh vzdělávacího systému vůči žákům, protože průběh a princip chemických reakcí, stejně jako přírodní fyzikální, chemické i matematické zákony tvoří podstatu všech přírodních dějů na naší planetě i celém vesmíru. Jak tedy chlornanové roztoky ve vodách působí? Působením sloučenin s obsahem aktivního chloru dochází účinkem kyslíku k oxidaci v buňce ve stavu zrodu a vzniku chlorovaných organických sloučenin, toxických pro buňku. Aby bylo zaručeno kontinuální působení aktivního chloru v bazénové vodě, je dávkování přípravku voleno tak, aby v bazénové vodě existovala zůstatková koncentrace aktivního chloru v doporučovaném rozmezí 0,3 až 0,6 mg/l, s maximem 1 mg/l. Při vyšším znečištění bazénové vody organickými látkami je nutné dávku úměrně zvýšit tak, aby byla zbytková koncentrace aktivního chloru zachována. Existence chlornanu sodného ve vodě je závislá na teplotě, slunečním svitu a aktuální hodnotě pH bazénové vody. Pro bazénovou vodu je doporučováno optimální rozmezí hodnot pH vody 6,8 až 7,5. V této oblasti pH se chlornan sodný ve vodě vyskytuje hlavně ve formě kyseliny chlorné, která má výrazně vyšší oxidační účinky než samotný chlornanový aniont. Okolo hodnoty pH 7,4 jsou obě formy výskytu – kyselina chlorná a chlornanový anion - zhruba v rovnováze a nad touto hodnotou začíná převládat chlornanový anion. Z uvedeného vyplývá důležitost praktického významu znalosti hodnoty pH bazénové vody a udržování tohoto parametru v doporučovaném intervalu.

Využití vonných esencí při relaxaci v domácí vířivce

Čas koupání v domácích zahradních bazénech se pomalu chýlí ke konci. Podle kalendáře máme sice ještě astronomické léto, ale počasí tomu příliš neodpovídá a nízké denní i noční teploty brzy zřejmě koupání ve venkovních bazénech odzvoní definitivně. Rozloučení s relaxací a odpočinkem ve vodě v pohodlí domova po zbytek roku ale nemusí být bezpodmínečně nutné – řešením může být domácí vířivka, ať už klasická vestavěná nebo mobilní nafukovací. I když jsou domácí vířivky řazeny spíše mezi nadstandardní vybavení domu, pořizovací cena zvláště mobilních nafukovacích vířivek se pohybuje v přijatelných mezích a mohou se tak stát jistou náhradou za venkovní domácí bazén v případě nepřízně počasí či v chladných obdobích roku.

Domácí vířivka nám sice neumožňuje aktivní odpočinek v podobě plavání, ale díky vyšší teplotě vody je nedocenitelná pro celkové uvolnění a relaxaci těla i duše, prohloubené jemnou masáží bublinkami vzduchu. Pobyt v domácí vířivce si na rozdíl od koupání v zahradním bazénu můžeme zpříjemnit aplikací speciálních vonných esencí, určených k odorizaci vody ve vířivkách nebo saunách. Jedná se o synteticky vyráběné vonné esence, ať už jednosložkové nebo pečlivě zkombinované vonné kompozice, které mají na rozdíl od přírodních esenciálních olejů stálé a pevně definované složení a jsou dobře mísitelné s vodou, takže dochází k odorizaci v celém objemu. Díky probublávání vody ve vířivce se vonné esence uvolňují do okolního ovzduší a prohlubují relaxaci.

Aromatické látky nás v životě doprovázejí takřka na každém kroku a v průběhu let si každý z nás vytvoří pozitivní vazby k různým druhům vůní. Vnímání konkrétní vůně je silně individuální a nelze paušálně zařadit danou vůni do kategorie příjemná nebo nepříjemná. Působením vonných esencí na člověka a zvířata se zabývá aromaterapie. Ta bývá dnes zařazována spíše mezi alternativní metody léčby, nicméně je třeba říci, že základní principy a formy působení přírodních aromatických látek jsou známy více než 3000 let. Při aromaterapii jsou primárně využívány přírodní esenciální oleje nebo masti při koupelích, masážích, zábalech, inhalacích nebo k prostému provonění prostředí pomocí aromalampy ať už k povzbuzení nebo naopak ke zklidnění organismu.

Je dobře známo, že existuje spojitost mezi vnímáním vůní, pamětí, emocemi či druhy nálad. Díky tomu, že v lidském mozku jsou centra čichového ústrojí a paměti uložena velmi blízko vedle sebe, dochází při stimulaci čichového ústrojí i ke stimulaci paměti. Jsme schopni si zapamatovat a následně vybavit své zážitky, uložené v paměti, ať už příjemné nebo nepříjemné, pouze na základě momentálního vnímání vůně, kterou máme s danou situací spojenou. Stejně tak existuje úzká spojitá vazba mezi aktuálně vnímanou čichovou informací a emocemi. Vzhledem k tomu, že člověk je schopen rozlišit zhruba 3000 různých čichových vjemů, skrývá se v oblasti aplikace a vnímání různých vonných esencí obrovský potenciál k ovlivnění psychického i fyzického rozpoložení člověka. Pro chvíle relaxace, odpočinku či naopak k povzbuzení organismu využíváme vůně, které individuálně vnímáme jako příjemné a žádoucí. Pokud svou preferovanou vůni zaregistrujeme například i v průběhu běžné pracovní činnosti, mozek na ni zareaguje žádoucím způsobem a oživí vzpomínky na příjemné okamžiky s danou vůní spojené, včetně pozitivní změny nálady. Díky tomu se z občasné relaxace v domácí vířivce, obohacené aplikací oblíbené vonné esence, může vybudovat dlouhodobě účinný pozitivní stimul, který spolehlivě navodí chvíle pohody a dobrého rozpoložení, kdykoliv přijdeme do kontaktu s námi preferovanou vůní.

 

Zlomyslnost nebo nešťastná náhoda - lidské výkaly v bazénu a co s nimi

Domácí zahradní bazén bývá v letní sezóně místem vodních radovánek a zasloužené relaxace. Koneckonců, právě proto si jej pořizujeme. Málokdo z nás ale v tzv. „předbazénovém“ období předpokládal, že díky pořízení domácího zahradního bazénu zažije i situace, kterým by se zcela jistě velmi rád vyhnul, pokud by to bylo alespoň trochu možné. V následujícím textu se pokusíme nastínit obecný postup, jak reagovat na specifické znečištění bazénové vody, způsobené zásahem zvnějšku, ať už se zlým úmyslem nebo nešťastnou souhrou nepříznivých okolností.

v nedávné době jedno z českých internetových médií na svých stránkách uveřejnilo článek o úmyslném znečištění velkého plaveckého bazénu lidskými exkrementy. Stručně řečeno, došlo k tomu, že jeden z plavců se vsadil s přítomnými kamarády, že vykoná velkou potřebu přímo v bazénu. Sázku vyhrál, nicméně ihned po činu byl zadržen plavčíky, kteří následně zavolali policii. Pro rodiče nezletilého provinilce (chlapci bylo 14 let) měl celý případ dohru ve správním řízení, kde jim byla uložena pokuta ve výši 14 500 Kč. Celková výše škody se však díky kompletnímu vypuštění, sanaci a opětovnému napuštění velkého plaveckého bazénu pohybovala dle informací provozovatele v řádech desítek tisíc korun.

Bohužel ani domácí zahradní bazény nebývají ušetřeny pozornosti těchto obvykle pubertálních – jak jen to napsat slušně – nezralých jedinců, takže se můžeme dostat do stejné situace jako provozovatel aquaparku v popsaném případě. Ale nemusí jít pouze o primitivní zábavu, k nehodám se stejnými následky snadno dochází i při koupání malých dětí, které zhruba do tří let nemají vylučovací funkce ještě plně pod kontrolou.

Vypuštění bazénu, jeho sanace a opětovné napuštění je samozřejmě jedna z možností, jak výše popsaný případ znečištění bazénové vody řešit. Konečné rozhodnutí leží na provozovateli bazénu, který je v případě veřejných koupališť vázán platnou legislativou (vyhl. MZ č.238/2011 Sb.). Zmíněná vyhláška nicméně znečištění plaveckého bazénu výkaly a následný postup odstranění znečištění výslovně nedefinuje (pokud by ke stejné situaci došlo v bazénu pro kojence a batolata, je okamžité přerušení provozu, vypuštění, dezinfekce, oplach a napuštění takového bazénu naopak legislativně nařízeno). V případě znečištění plaveckého bazénu je tedy na provozovateli, jak danou situaci bude řešit a kompletní vypuštění plaveckého bazénu nemusí tak být jediným vhodným postupem. Tuto skutečnost je dobré mít na zřeteli hlavně u velkých bazénů, kde náklady na kompletní výměnu celého objemu bazénové vody nejsou rozhodně zanedbatelné, ať už z ekonomického hlediska nebo z prostého ohledu k životnímu prostředí. Pokud se oprostíme od prvotního znechucení a přistoupíme k problému znečištění bazénové vody realisticky, ušetříme si nejen nemalé finanční náklady, související s výměnou velkého objemu vody, ale využijeme s úspěchem své znalosti a zkušenosti s aplikací přípravků bazénové chemie, které nám budou velkými pomocníky.

Pevný exkrement či jakékoliv jiné nežádoucí znečištění bazénu je třeba co nejrychleji z bazénové vody odstranit – použijte, co máte momentálně po ruce (lopatku, vhodnou nádobu, vědro, síťku, apod). Zásah neodkládejte, výkaly mají tendenci ve vodě měnit konzistenci z pevné na tekutou, což výrazně ztěžuje jejich odstranění. Zapněte bazénovou filtraci a do bazénové vody aplikujte vločkovač dle návodu výrobce. Při dávkování přípravku se pohybujte na horní hranici doporučené dávky. Vločkovač je schopen dobře odstraňovat koloidní nečistoty díky tomu, že mění jejich povrchový náboj a umožňuje jejich shlukování do větších celků, odstranitelných bazénovou filtrací. Nezapomeňte na pečlivé praní filtrační náplně bazénové filtrace, jinak může dojít k situaci, kdy se zachycené nečistoty budou uvolňovat zpět do bazénové vody, což je samozřejmě vysoce nežádoucí.

Kupte si vločkovač v našem eshopu.

vločkovač

 

Působení vločkovače je vhodné podpořit pomocí speciální kartuše Stop zákalu. Kartuše se vkládá do skimmeru při zapnuté bazénové filtraci, kde se z ní postupně díky proudící vodě uvolňuje průhledný bělavý gel, pronikající do celého objemu bazénové vody. Jakmile se kartuše vyprázdní, vypněte bazénovou filtraci, aby proudění vody nerušilo sedimentaci vzniklých vloček na bazénové dno. Ve vertikále vodního sloupce můžete dobře pozorovat čiření a projasňování vody a pokles nečistot ke dnu bazénu. K odstranění usazených nečistot nedoporučujeme použít bazénový vysavač, protože jeho pohybem jednak dochází k rozvíření sedimentované vrstvy znečištění a při velké koncentraci nežádoucích nečistot bychom také museli v průběhu jejich odsávání několikrát prát filtrační náplň bazénové filtrace, což výrazně zpomaluje celý proces a není to ani příliš ekonomické. Mnohem vhodnější je prostě část bazénové vody s usazenými nečistotami odpustit přímo do odpadu a následně bazén dopustit čistou vodou. 

Posledním krokem celého sanačního procesu je šoková aplikace silného oxidačního přípravku, optimálně na bázi aktivního chloru. Z nabídky produktů chlorové bazénové chemie použijte bazénové přípravky, určené k rychlému šokovému nachlorování vody, např. anorganický kapalný nebo pevný Chlor Shock nebo chlorový organický granulát Chlor Šok. Přípravek dávkujte dle návodu výrobce, nicméně není chybou volit i mírně větší dávku – je třeba spolehlivě odstranit zbytkové organické znečištění z bazénové vody. Aktuální koncentraci aktivního chloru kontrolujte pomocí vhodného testeru, při šokové chloraci se může pohybovat v hodnotách od 2 do 5 mg/l aktivního chloru. Dbejte na to, aby se chlorační přípravek dostal do skutečně celého objemu bazénové vody. Okraje bazénu, jeho stěny, přelivné žlábky a veškeré pomůcky, použité při sanaci, je vhodné omýt koncentrovaným roztokem aktivního chloru. Při manipulaci s chlorovými přípravky používejte ochranné pomůcky a dbejte patřičné opatrnosti. Využití bazénu ke koupání je možné v okamžiku, kdy se aktuální koncentrace aktivního chloru pohybuje pod hodnotou 1 mg/l.

Akutní znečištění bazénové vody – kuriozity z praxe

Naši zákazníci se na nás standardně obracejí s dotazy, vztahujícími se ke každodennímu provozu domácích bazénů a údržbě bazénové vody. Jak jde čas, sem tam se mezi víceméně běžnými otázkami objeví úsměvná kuriozita, která sice na počátku veselost až tak nevzbuzuje (zvláště ne na tváři vlastníka bazénu), ale rychlá náprava a zdárné vyřešení netypického problému vede i k jeho konečné spokojenosti.

Své obvykle mohou vyprávět majitelé domácích nezastřešených bazénů, zapuštěných do terénu. V horkém letním období je taková vodní plocha velkým lákadlem pro volně žijící zvířata, a pokud přiléhající pozemek není dobře zabezpečen, můžeme se dočkat (hlavně v noci a nad ránem) nevítané návštěvy, která sice původně hledala jen vodu a případné zchlazení, nicméně bazén se stal pro ni pastí. Pro malá zvířata to bohužel většinou znamená rozsudek smrti, ale větší savci – srnky, divoká prasata, apod. – obvykle při snaze o únik z bazénu způsobují velký hluk, který následně zburcuje spáče a majitel bazénu může situaci urychleně řešit. Při vyprošťování nežádoucího návštěvníka z bazénu je třeba dbát přiměřené opatrnosti, abychom se sami nezranili, a spíše než přímé tahání zvířete ven je vhodné umožnit mu dostat se z vody např. pomocí prkna nebo žebříku, spuštěného z okraje bazénu. Ať už jsou záchrana a vyprošťování zvířete jakkoliv rychlé a šetrné, pro divoké zvíře to vždy znamená velký stres a i když má celé dobrodružství šťastný konec v podobě přežití nezvaného návštěvníka, radost nám rychle zkalí pohled do domácího bazénu. V původně jiskřivé a průzračné bazénové vodě se v lepším případě vznášejí chomáče chlupů a exkrementy nezvaného nočního hosta, pokud se ale události vyvíjejí podle horšího scénáře, plave bez života v bazénu i tělo nebohého zvířete. V obou případech se domácí bazén stává pro naše vodní radovánky okamžitě nepoužitelným a je třeba nežádoucí znečištění bazénové vody obratem řešit. Návod, jak v takovém případě postupovat, najdete v jednom z našich předchozích článků, který se zabývá specifickým znečištěním bazénové vody, vedeným zlým úmyslem.

Vystopovat příčinu náhlého zhoršení jakosti bazénové vody v domácím zahradním bazénu je leckdy poměrně složité a těžko představitelné, jako např. v případě vzorku vody, který přinesl nešťastný majitel menšího domácího bazénu na volně přístupné parcele vedle rozestavěného rodinného domu s tím, že bazénová voda náhle změnila barvu z původního modrého odstínu na zelený. V malém objemu vzorku nebyl nežádoucí barevný odstín vody na první pohled prostým okem patrný, nicméně voda velice intenzivně voněla po pomerančovém sirupu.

Pokud při koupání nebo prostém pohledu na domácí zahradní bazén máte podezření, že došlo ke změně některých vlastností bazénové vody, pokuste se identifikovat příčinu tohoto stavu. To bývá poměrně jednoduché v případě výskytu viditelných cizorodých látek v bazénové vodě (bahno, vrstva oleje na hladině, nežádoucí pevné předměty v bazénu), nicméně v případě kontaminace bazénové vody látkami snadno s vodou mísitelnými se majiteli domácího bazénu původce znečištění nemusí podařit odhalit. Každá situace vyžaduje obvykle odlišný postup, takže nelze předložit paušální návod, který by vyřešil vše. V případě jakýchkoliv pochybností o kvalitě bazénové vody ve Vašem domácím bazénu či náhlém zhoršení jejích vlastností nabízíme našim zákazníkům konzultace po telefonu, mailem nebo dle možností i přímo na místě, včetně posouzení vzorku vody v naší technologické laboratoři. Většinu případů nežádoucího znečištění bazénové vody je možné vyřešit bez toho, že by bylo nutné celý bazén kompletně vypouštět. Je ale třeba krizovou situaci řešit okamžitě, každá zbytečná prodleva obvykle kvalitu bazénové vody dále zhoršuje, k čemuž samozřejmě nemalou měrou přispívá v koupací sezóně i vyšší teplota a intenzivní sluneční svit.

Stejně jako v jiných oborech lidské činnosti je nejlevnějším opatřením pro udržení žádoucí kvality bazénové vody v domácím bazénu prevence. Pro napouštění domácího bazénu doporučujeme volit zdroj vody prověřené kvality, tedy buď použít pitnou vodu z veřejného vodovodu, jejíž vlastnosti jsou provozovatelem pravidelně monitorovány, nebo je možné k napouštění domácího bazénu využít i dostupný zdroj podzemní vody, nicméně v takovém případě velmi doporučujeme provést alespoň krácený rozbor této vody, abychom měli základní představu o jejím složení a parametrech. Neméně důležitou podmínkou k dlouhodobému udržení optimálních vlastností bazénové vody během náročné koupací sezóny je používání kvalitních a účinných přípravků bazénové chemie, pravidelné čištění bazénových stěn a dna od sedimentovaných nečistot, péče o filtrační materiál bazénové filtrace a pravidelná údržba ploch, přiléhajících k domácímu bazénu. Důkladné zabezpečení pozemku zabrání volně žijícím zvířatům v přístupu do okolí bazénu, což jim v konečném důsledku může zachránit život a nám ušetřit náklady na čištění vody. V okolí bazénu v žádném případě nelze manipulovat s látkami, které by mohly fatálním způsobem znehodnotit bazénovou vodu a životní prostředí obecně (barvy, rozpouštědla, pohonné hmoty, oleje, hnojiva apod.).  Našim zákazníkům doporučujeme v případě, kdy bazén nevyužívají pro koupání a vodní hrátky, vždy používat krycí nebo solární plachty k ochraně bazénové vody před znečištěním z okolního prostředí. V případě, že domácí bazén nebudeme využívat delší dobu (pracovní cesta, dovolená apod.), je zakrytí domácího bazénu samozřejmostí.